Udruženje RVIBiH
0

"Zahid Crnkić uopšte nije kriv"

FENA
Ministar za pitanje boraca i invalida FBiH Zahid Crnkić je stopostotni ratni vojni invalid i nije jedini krivac za nastalu situaciju, odnosno on uopšte nije kriv, stav je Udruženja RVI-a sa stopostotnim ratnim invaliditetom BiH u vezi sa zahtjevima dobitnika najviših ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" da se ovaj ministar smijeni.

Udruženje pojašnjava da je u vrijeme bivšeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja, sačinjeno pismo namjere prema MMF-u i Svjetskog banci o smanjenju prinadležnosti boračke populacije, krojenju zakona "jedan zakon jedan fond" te ukidanju primanja za najviše dobitnike ratnih priznanja.

  • Po našim saznanjima, Branković je potpisnik pisma namjere sa Svjetskom bankom i MMF-om. Udruženja koja se proglašavaju temeljnim udrugama u FBiH obavila su razgovor s Brankovićem i na taj način dali mu pristanak, a mi smo dobili ono što smo tražili - stoji u saopštenju Udruženja.

Udruženje poručuje predsjedniku Skupštine Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH Šerifu Patkoviću da obavi razgovor sa "svojim članom, "zlatnim ljiljanom" Brankovićem, i da se uvjeri ko je krivac".

  • Postoje stenogrami za sve ono što je tražio i predlagao ministar Crnkić - tvrde u saopštenju.

Udruženje obavještava Patkovića da je u posjedu određenog dokumenta koji bi mu, smatraju članovi Udruženja, pojasnio ko je krivac za ovu situaciju.

  • Mogli bismo o dokumentu razgovarati i smatramo da bi bilo od koristi za sve nas - stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik Udruženja Zahid Kunić.