Teorije zavjere
143

Zahar Prilepin: Kao čovjek ne mogu biti nikakva prijetnja BiH

SRNA
Prilepin (stoji) u uniformi proruskih separatista u Ukrajini
Prilepin (stoji) u uniformi proruskih separatista u Ukrajini
Ruski pisac Zahar Prilepin ocijenio je da je odluka o zabrani ulaska u BiH možda posljedica, kako je naveo, konsultacija Sarajeva sa SAD-om, Njemačkom ili Ukrajinom, koje su utjecale da se napravi spisak persona non grata.

Prilepin je rekao da je u pitanju antiruski talas koji vode specijalne službe, neka vrsta agitacije.

"Kao čovjek ne mogu da budem nikakva prijetnja BiH i nemam takve pretenzije", rekao je Prilepin za "Večernje novosti".

On je istakao da mu odluka o zabrani ulaska u BiH nije obrazložena, ali da je poznato da ima veoma ozbiljna i snažna politička ubjeđenja, te da je "na ovaj ili onaj način učestvovao u konfliktima u Čečeniji, u Ukrajini, u Donbasu".

Prilepin je napomenuo da mu nikad ni u jednu od evropskih zemalja nije zabranjen ulazak.

Prilepin je trebalo da jučer nastupi na "Kočićevom zboru" u Banjoj Luci, ali mu je Granična policija BiH uručila rješenje po kojem mu je po naredbi OSA-e od 26. marta zabranjen ulazak u BiH, jer njegovo prisustvo predstavlja "prijetnju sigurnosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH."

Ruski pisac je rekao za "Sputnjik" da ima stav o situaciji na Balkanu, ali da nikada neće dolaziti u goste nekoj od zemalja i iznositi ga, ako ga niko ne pita za mišljenje.

Komentarišući optužbe o malignom utjecaju Rusije na Balkan, Prilepin je ocijenio da "ovo nije 1995. ili 2000. godina i da Rusija shvata da je Srbija jedan od malobrojnih prijatelja u Evropi čije vrijednosti treba da bude svjesna" i trudi se da se ponaša maksimalno korektno.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin uvijek ima dugoročnu sliku o svemu, pa i o odnosima Srbije i Evrope. On nikad neće praviti nagle poteze ako ne treba. Oni će se sada graditi sasvim drukčije i nama možda ide u korist da Srbija bude dio Evrope, ali dio Evrope sa našim mentalitetom", istakao je Prilepin.

On je objasnio da je to mogućnost da se resetuju odnosi Rusije sa Evropom iznutra, preko Srbije, bez pokušaja da se uđe u sukobe.

"Da u svijetu kao akteri postoje samo Rusija, Srbija, Ukrajina, Kosovo, Njemačka, to bi bilo jedno, ali imamo još i SAD, i to ozbiljno mijenja igru. Često kažem da bismo, kad bi SAD uzele dvije nedjelje ili mjesec dana odmora, mnogo uspjeli da promijenimo i u našim i u vašim poslovima", rekao je Prilepin.