BiH
0

Zagreb: Terzić i Sanader izrazili zadovoljstvo postignutim nivoom partnerskih odnosa

NINA
Nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića i predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera, u Zagrebu je danas parafiran Ugovor o dvojnome državljanstvu i usklađen Sporazum o imovinsko-pravnim odnosima.

Na sastanku delegacija dviju država Ugovor o dvojnome državljanstvu su potpisali ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović i ministar untrašnjih poslova Hrvatske Ivica Kiri.

Zbog protivljenja Republike Srpske, BiH je danas odgodila parafiranje sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima.

On je danas samo usklađen, a njegovo potpisivanje se očekuje na jesen, prilikom Sanaderove posjete Sarajevu.

U zajedničkoj izjavi donesenoj nakon sastanka Terzić i Sanader su izrazili zadovoljstvo postignutom nivoom partnerskih odnosa dviju zemalja, koja odražava historijsku, društvenu i kulturnu povezanost BiH i Hrvatske.

Istaknuli su uzlaznu dinamiku bilateralnih odnosa Hrvatske i BiH, naročito u odnosu na rješavanje preostalih otvorenih pitanja proisteklih iz raspada bivše države.

Terzić i Sanader su pohvalili rad zajedničke međudržavne komisije za verifikaciju državne granice, te pozdravili ispunjenje glavnih pretpostavki za parlamentarnu ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici sklopljenog na načelima Badinterove komisije iz 1991.

U zajedničkoj izjavi dvojica premijera su istaknula važnost pune saradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) radi rješavanja teškoga nasljeđa rata na ovim prostorima te naglasili predanost politike dobrosusjedstva i razvoja učinkovite saradnje.

Tokom današnjeg sastanka delegacija dviju zemalja su razgovarala i o pitanju Luke Ploče te zajedničkom ulaganju u ovoj luci, a potpisan je i Sporazum o saradnji BIHNETA i CARNETA.

Predsjedavajućeg Terzića, kojemu je ovo prva službena posjeta Hrvatskoj, danas je primio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

U razgovoru je istaknuto da su obje strane spremne na čvršću saradnju te je zaključeno da se stalno smanjuje broj otvorenih pitanja između dviju zemalja.