{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagreb: Terzić i Sanader izrazili zadovoljstvo postignutim nivoom partnerskih odnosa

N
4.8.2005. u 17:46
0
0
Zagreb: Terzić i Sanader izrazili zadovoljstvo postignutim nivoom partnerskih odnosa
0
Zagreb: Terzić i Sanader izrazili zadovoljstvo postignutim nivoom partnerskih odnosa
Nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića i predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera, u Zagrebu je danas parafiran Ugovor o dvojnome državljanstvu i usklađen Sporazum o imovinsko-pravnim odnosima.
Na sastanku delegacija dviju država Ugovor o dvojnome državljanstvu su potpisali ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović i ministar untrašnjih poslova Hrvatske Ivica Kiri.

Zbog protivljenja Republike Srpske, BiH je danas odgodila parafiranje sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima.

On je danas samo usklađen, a njegovo potpisivanje se očekuje na jesen, prilikom Sanaderove posjete Sarajevu.

U zajedničkoj izjavi donesenoj nakon sastanka Terzić i Sanader su izrazili zadovoljstvo postignutom nivoom partnerskih odnosa dviju zemalja, koja odražava historijsku, društvenu i kulturnu povezanost BiH i Hrvatske.

Istaknuli su uzlaznu dinamiku bilateralnih odnosa Hrvatske i BiH, naročito u odnosu na rješavanje preostalih otvorenih pitanja proisteklih iz raspada bivše države.

Terzić i Sanader su pohvalili rad zajedničke međudržavne komisije za verifikaciju državne granice, te pozdravili ispunjenje glavnih pretpostavki za parlamentarnu ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici sklopljenog na načelima Badinterove komisije iz 1991.

U zajedničkoj izjavi dvojica premijera su istaknula važnost pune saradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) radi rješavanja teškoga nasljeđa rata na ovim prostorima te naglasili predanost politike dobrosusjedstva i razvoja učinkovite saradnje.

Tokom današnjeg sastanka delegacija dviju zemalja su razgovarala i o pitanju Luke Ploče te zajedničkom ulaganju u ovoj luci, a potpisan je i Sporazum o saradnji BIHNETA i CARNETA.

Predsjedavajućeg Terzića, kojemu je ovo prva službena posjeta Hrvatskoj, danas je primio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

U razgovoru je istaknuto da su obje strane spremne na čvršću saradnju te je zaključeno da se stalno smanjuje broj otvorenih pitanja između dviju zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: