{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagreb: Reis-ul-ulema Cerić predstavio deklaraciju evropskih muslimana

F
25.2.2006. u 09:54
0
0
Zagreb: Reis-ul-ulema Cerić predstavio deklaraciju evropskih muslimana
0
Zagreb: Reis-ul-ulema Cerić predstavio deklaraciju evropskih muslimana
Poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić predstavio je u petak u Islamskom centru u Zagrebu Deklaraciju europskih muslimana u kojoj je pozvao na institucionalizaciju islama u Evropi i poručio da su muslimani u potpunosti predani evropskim vrijednostima i žele biti dio evropskog života i napretka.
Kako je u svojem govoru istaknuo reis-ul-ulema Mustafa Cerić, deklaracijom je želio pozvati Evropljane da muslimanima pomognu da pronađu svoje mjesto u Evropi.

Reis-ul-ulema Mustafa Cerić izrazio je žaljenje što "islam još nije naturaliziran u Europi", već ima status stranca ili specijalni status po kojem se tolerira i ne prihvaća kao jednakovrijedan.

Cerić je stoga kao najvažnije pitanje islama danas u Europi istaknuo pitanje predstavljanja i institucije, jer u Evropi živi oko 30 miliona muslimana, što autohtonih, što useljeničkih i rođenih, a svi oni "žele biti dio evropskog života i napretka, kao i društvenog, političkog, kulturnog i moralnog razvoja evropskih država".

Evropskim muslimanima želio je pak poručiti da bi trebali imati
"evropski cilj", a to je novi Westfalski mir u kojem bi bio postignut sporazum da su katoličanstvo, protestantizam, islam i judaizam europske religije koje trebaju živjeti u miru i toleranciji.

Cerić je istaknuo da su muslimani u potpunosti predani načelu
vladavine prava, načelima tolerancije, poštivanju ljudskih prava i demokracije te uvjerenju da svaki čovjek ima pravo na pet bitnih vrjednota: život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

Muslimani pak od Evrope, osim institucionalizacije islama, očekuju liberalizaciju evropske imigracijske politike, zaštitu od
islamofobije, političku slobodu, ekonomski razvoj svojih zajednica te razvoj islamskih škola.

Muslimanima u Evropi Cerić je poručio da se "sloboda ne poklanja" već se mora "osvojiti", no to se "osvajanje" mora temeljiti na izvršavanju obveza prema sredini u kojoj žive.

Obraćajući se pak muslimanskom svijetu, Cerić je naglasio potrebu da muslimani izrade svoju "originalnu ideju globalizacije", nasuprot žigu "globalnog terorizma" koji sada nose i pozvao ih da "globalno lošu sliku promijene u globalno dobru sliku o muslimanima, posebno u vezi s njihovom vjerom".

Ovu deklaraciju Cerić je sastavio prošle godine, a prvi put je
predstavljena u augustu na konferenciji Islamskog foruma Evrope u Londonu. Svečanom predstavljanju deklaracije u Zagrebu prisustvovali su mnogobrojni predstavnici diplomatskog hora akreditiranog u RH, predstavnici vjerskih zajednica i međunarodnih organizacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: