{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagađenost zraka u Zenici dostigla granične vrijednosti za urbane sredine

F
13.3.2007. u 12:29
0
0
Zagađenost zraka u Zenici dostigla granične vrijednosti za urbane sredine
0
Zagađenost zraka u Zenici dostigla granične vrijednosti za urbane sredine
Zavod za zaštitu i ekologiju Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović" u Zenici prezentirao je izvještaj o stanju zagađenosti zraka u Zenici prema kojem se može zaključiti da je zagađenost zraka u ovom gradu tokom 2006. dostigla dozvoljene granične vrijednosti za urbane sredine.
Osim kompanije Mittal Steel Zenica, prema rezultatima mjerenja najveća emisija štetnih čestica sumpordioksida dolazi iz zastarjelih kotlova loženih ugljem s visokim procentom sumpora. Na kotlovima preduzeća: Rudnik mrkog uglja Zenica, Kantonalna bolnica, Metalno, Almy, Selekta i hotel Rudar emisija štetnih čestica od predviđene norme veća je i do devet puta.

"Primijećeno je da Mittal Steel Zenica pokušava da prolongira provođenje mjera zaštite okoline do 2012., što je neprihvatljivo imajući u vidu sadašnje stanje zagađenosti zraka. Mittal Steel Zenica treba da primijeni najbolje raspoložive tehnologije u zaštiti okoline jer ako to ne bude urađeno prije pokretanja integralne proizvodnje, ne može se povjerovati da će se to naknadno uraditi i dovesti u red prema kriterijima Evropske unije", stoji u Izvještaju o rezultatima kontinuiranih mjerenja zagađenosti zraka u Zenici koji su uradili eksperti Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: