{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagađenost zraka u Zenici dostigla granične vrijednosti za urbane sredine

F
13.3.2007. u 12:29
0
0
Zagađenost zraka u Zenici dostigla granične vrijednosti za urbane sredine
0
Zagađenost zraka u Zenici dostigla granične vrijednosti za urbane sredine
Zavod za zaštitu i ekologiju Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović" u Zenici prezentirao je izvještaj o stanju zagađenosti zraka u Zenici prema kojem se može zaključiti da je zagađenost zraka u ovom gradu tokom 2006. dostigla dozvoljene granične vrijednosti za urbane sredine.
Osim kompanije Mittal Steel Zenica, prema rezultatima mjerenja najveća emisija štetnih čestica sumpordioksida dolazi iz zastarjelih kotlova loženih ugljem s visokim procentom sumpora. Na kotlovima preduzeća: Rudnik mrkog uglja Zenica, Kantonalna bolnica, Metalno, Almy, Selekta i hotel Rudar emisija štetnih čestica od predviđene norme veća je i do devet puta.

"Primijećeno je da Mittal Steel Zenica pokušava da prolongira provođenje mjera zaštite okoline do 2012., što je neprihvatljivo imajući u vidu sadašnje stanje zagađenosti zraka. Mittal Steel Zenica treba da primijeni najbolje raspoložive tehnologije u zaštiti okoline jer ako to ne bude urađeno prije pokretanja integralne proizvodnje, ne može se povjerovati da će se to naknadno uraditi i dovesti u red prema kriterijima Evropske unije", stoji u Izvještaju o rezultatima kontinuiranih mjerenja zagađenosti zraka u Zenici koji su uradili eksperti Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: