Najavljene padavine
39

Zagađenje ne prestaje: Zrak u Sarajevu i danas veoma nezdrav

A. B.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Prema posljednjim podacima sa mjernih stanica u Sarajevu, zrak u glavnom gradu BiH je i danas veoma nezdrav što ga svrstava među najzagađenije gradove na svijetu.

Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu najgori je na mjernoj stanici na Skenderiji i on iznosi 320 AQI i tu je riječ o opasnom zraku.

Veoma nezdrav zrak izmjeren je na mjernoj stanici kod Ambasade SAD-a i iznosi 233 AQI, dok je na mjernoj stanici na Vijećnici indeks kvalitete zraka 162 i nešto je bolji, ali ipak nezdrav.

Trenutno najmanje zagađenje izmjereno je na mjernim stanicama Otoka i Bjelave i iznosi 146 AQI što se smatra nezdravim zrakom za osjetljive kategorije stanovništva.

Screenshot: Lista najzagađenijih gradova na svijetu (AirVisual)
Screenshot: Lista najzagađenijih gradova na svijetu (AirVisual)

U ovakvim situacijama preporučuje se izbjegavanje aktivnosti napolju i ostanak kući. S obzirom na trenutne vrijednosti zagađenja u Sarajevu, ovaj zrak nije opasan samo za hronične bolesnike već će posljedice po disanje osjetiti svi građani.

Trenutni prosjek izmjeren sa svih stanica u Sarajevu je 203 što znači da je riječ o veoma nezdravom zraku.

Prema podacima FHMZ u Sarajevu je danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne i krajem dana očekuje se i kiša. Jutarnja temperatura oko 2, a najviša dnevna oko 6 stepeni celzija.