Uoči posjete BiH
54

Zaev za Klix.ba: Sporazum Grčke i Makedonije primjer za region, BiH je naš veliki prijatelj

Razgovarao: Amil Dučić
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Makedonski premijer Zoran Zaev, koji je nakon historijskog sporazuma sa Grčkom kojim je okončan višegodišnji spor zbog imena Makedonije, stekao veliku popularnost u svoj državi ali i regionu, uoči današnje posjete BiH dao je ekskluzivni intervju za Klix.ba.

Zaev, koji bi se danas trebao susresti i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, otkrio je još jedan razlog svoje posjete Sarajevu.

"Bosna i Hercegovina je veliki prijatelj Republike Makedonije i održavamo bliske odnose po svim važnim pitanjima za građane obje zemlje. Pozvan sam na tradicionalnu manifestaciju za izbor evropske ličnosti u regionu, ali naravno ovo je dobra prilika za razvoj, obnovu i održavanje ekonomske i političkih kontakata, kroz jačanju bilateralne saradnje između dvije zemlje. Imamo ono što možemo da podijelimo kao iskustvo, imamo iste strateške ciljeve, euroatlantske integracije. Sa zadovoljstvom dolazim u Sarajevo i za to koristim svaku moguću priliku", rekao nam je makedonski premijer.

S premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom potpisali ste historijski sporazum o novom imenu Makedonije koja će se zvati Republika Sjeverna Makedonija. Šta uistinu znači ovaj čin, ne samo za Makedoniju, već i za sami region?

Otvorili smo budućnost, s perspektivama, sada i danas, za građane Republike Makedonije i za cijeli region. Cijeli region je čuo dobru vijest iz Brisela s kojom smo se vratili u Makedoniju, od Evropskog vijeća,ali i od generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Pišemo historiju. Makedonija pred sobom ima datum početka pregovora sa EU, u junu 2019. godine, nakon 13 godina statusa kandidata i nakon skoro tri decenije nezavisnosti države. NATO je rezervisao za Makedoniju 30. stolicu u svom sjedištu, a za nekoliko dana očekujemo da naša zemlja dobije poziv za pridruživanje Alijansi.

Otvorili smo euroatlantske integracije za Makedoniju. Ali i za region. Sa šansama za napredak Makedonije potvrđene su politike otvorenih vrata EU i NATO-a, što je snažna motivacijska poruka za čitav region. Postalo je jasno da kada radite naporno i kada ste posvećeni reformskim procesima kroz liderstvo u politici i hrabre i dostojanstvene odluke o zatvaranju bilateralnih pitanja,to se vrednuje i uspjeh je neminovan.

Primjer Makedonije potvrđuje, kako je u samo jednoj godini moguć preokret u interesu građana, od režima do demokratije, od siromaštva do napretka, od izolacije do integracije. Pišemo praksu iz koje će buduće generacije naučiti, kako ne bi trebalo i kako se može, ako postoji iskrena politička volja. Da, u dogovoru s Grčkom, dodali smo geografsku kvalifikaciju u ime naše zemlje, i s time pokazali ono što je važno za našeg južnog suseda, da nema teritorijalnih ili bilo kakvih drugih pretenzija.

Ali, šta dobija Makedonija?

Iz ovog sporazuma Makedonija dobija, naši građani dobijaju. Historijski sporazum sa Grčkom, za vijeke vijekova, potvrđuje makedonski identitet, postojanje makedonskog naroda. To potvrđuje postojanje makedonskog jezika među zvaničnim jezicima u svijetu. Makedonija ima priliku da se ekonomski razvija, ojača stabilnost i sigurnost. Mi smo napredovali, ali i dalje smo motivisani, radi svih građana u našoj zemlji, regionalno i na međunarodnom nivo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Makedonsko Sobranje ratificiralo je sporazum, za kojeg su glasali svi prisutni poslanici, dok je VMRO DPMNE bojkotirala zasjedanje. Također, i predsjednik Đorđe Ivanov se protivi sporazumu, a Vi ste najavili mogući opoziv predsjednika. Može li ovo dovesti do političke krize u vašoj državi?

Građani Makedonije čekaju tri decenije da se riješi bilateralni spor sa Grčkom. Mladi žele perspektivu i bolji život, žele učiti, živjeti, raditi i zaraditi kod kuće. Roditelji žele da se raduju svojoj deci. Zato su se na izborima izjasnili za promjene. Mi kao nova vlada tu poruku građana shvatamo ozbiljno i počeli smo graditi Makedoniju kao društvo za sve, s jednakim mogućnostima za sve, pokazali smo liderstvo i hrabrost za odluke koje nam donose kolektivnu korist i sa sporazumima sa Bugarskom i Grčkom otvorili smo euroatlantsku perspektivu.

Ponašamo se u skladu s očekivanjima građana. Obezbjeđujemo uslove za nove investicije, nova radna mjesta, veće plate, veći životni standard, evropski život u Makedoniji. Parlamentarna većina u Parlamentu je za to potrebna. A vlada će učiniti ono što je neophodno.

Nadam se da će se u ovim historijskim trenucima za Makedoniju, opozicija i predsjednik države izdići iznad ličnih i političkih interesa, i da će biti na visini odgovornosti. Bit će referenduma i znam da će građani reći DA, o budućnosti naše Makedonije. Niko nema pravo da blokira građane. Njihovu volju će morati poštovati svi, i Vlada i opozicija, i predsjednik Ivanov. Kao vlada koja ima čast i odgovornost da vodi, mi ćemo da provodimo građansku volju u Makedoniji”.

Kakvim cijenite situaciju u regionu u kontekstu rasta nacionalističke retorike, neriješenih problema iz prošlosti, političkih razlika? Imamo niz relacija: Srbija – Kosovo, BiH – Srbija, pa možda i Srbija – Makedonija, iako ste Vi imali već niz susreta s predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Evo, sporazumi između Makedonije i Bugarske i Makedonije i Grčke pokazali kako, ukoliko postoji politička volja, su riješenja za bilateralne probleme moguća. Političko liderstvo u regionu je fokusirano na zajedničku budućnost,a to pokazujemo kroz intenzivnu regionalnu saradnju, koja je vidljiva za sve. Zajednička prošlost je samo prednost.

Uvjeren sam da nakon svih pozitivnih događaja koje proživljavamo u ovim trenucima, nakon uspostavljene uspješne, prijateljske, iskrene, regionalne saradnje, nema mjesta za one koje žele problem. Ovo su vremena rješenja. Politički lideri imaju dužnost da prate očekivanja građana kojima je potrebna ekonomska stabilnost, politička sigurnost, euroatlantske perspektive. Takav potencijal vidim u političkom rukovodstvu u svim zemljama regiona. Neko će reći, ja sam optimista. Ali verujem iz dna duše da ćemo uspjeti. Zajedno, sa dobrim namjerama, možemo i uspijevamo”.