Za bolju budućnost
43

Zaev potpisao Povelju mira: Ova poruka u Mostaru dira duboko u srce

Piše: R. D.
U svečanom ambijentu UNESCO-ovog spomenika Starog mosta, održana je tradicionalna svečanost Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara u povodu 13. godišnjice obnove Starog mosta i 16 godina rada Centra.

Premijeru Republike Makedonije Zoranu Zaevu, koji danas boravi u službenoj posjeti BiH, uručena je "Mostarska povelja mira" za doprinos uspostavi regionalne saradnje.

Povelju je makedonskom premijeru uručio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a prije toga je na Starom mostu izveden počasni skok u Neretvu. Premijeri Zaev i Zvizdić bacili su u rijeku vijenac i cvijeće.

Zvizdić je ovom prilikom kazao kako smo do danas značajno odmakli od onog vremena prije 13 godina kad je Stari most obnovljen i otvoren.

"Zadovoljstvo mi je da sam večeras u Mostaru, gradu koji je stoljećima mjesto susreta različitih religija, različitih svjetonazora, mjesto istinskog suživota, grad koji je uprkos nedaćama koje je prošao uspio da sačuva svoj multietnički karakter i da bude ključni simbol za čitavu Bosnu i Hercegovinu, za budućnost koju želimo da gradimo u našoj zemlji, a to je budućnost mira, suživota, dobre saradnje među ljudima i realizacije našeg najvećeg cilja da postanemo dio velike evropske porodice“, kazao je Zvizdić.

Dodao je da je baš most najvažniji simbol u svemu tome, arhitektonski dragulj koji ima trajnu simboliku.

"Dovoljno je prisjetiti se kroz stoljeća koliko je ljudi sa svih strana svijeta dolazilo sa različitim idejama i namjerama do mosta, da bi na jedno vrijeme zbog barbarskog ponašanja kako pjesma kaže morao skočiti u Neretvu, ponovo izroniti i ponovo biti simbolom zajedništva i multietničnosti, kao i poruka svima da će ovaj most, grad i država trajati ovakva kakva jeste, jedinstvena i cjelovita sve do kraja vremena na ovoj planeti", dodao je premijer Zvizdić.

Premijer Makedonije kazao je kako je sretan da je prvi put u Mostaru te kako stvari koje vidi oko sebe uče u njihovim školama i čitaju u novinama.

"Ovaj most ima veću simboličnu vrijednost od samog mosta i Mostara. Ova poruka mira i međureligijske i međuetničke saradnje, saradnje u regionu, bolja budućnost za sve je stvarno nešto što dira duboko u srce. Zaista sam radostan što imam priliku da potpišem Povelju mira. Ovaj naš multietnički region itekako treba mira", kazao vidno uzbuđen Zaev.

Dodao je kako je prošlost bila surova za sve, ali zna da su svi naučili iz toga. Drago mu je da ima lidera u regionu koji gledaju u budućnost, koji znaju da pruže ruke i sarađuju.

"Mi smo bliski narodi, dolazim iz prijateljske Makedonije, bili smo dio jedne države. Mi volimo Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo, Mostar i znam da ovdje u Mostaru upućujemo pozitivnu poruku cijelom regionu", kazao je na kraju premijer Makedonije.

Večeras su dodijeljene i međunarodne nagrade "Mostar Peace Connection" istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i saradnje među ljudima na području cijele regije.

Ovogodišnji laureati međunarodnog priznanja su: američki diplomata i bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika Billa Clintona za Balkan Robert Gelbard, kao i bivši direktor Svjetske banke Christian Portman, koji je u ime te institucije utemeljio globalno partnerstvo sa gradom Mostarom i UNESCO-om u izgradnji Starog mosta kao svjetskog spomenika mira. Dobitnici ovog prestižnog priznanja ove godine su i reporter BBC Jeremy Bowen te posthumno bivši poljski predsjednik i humanista svijeta Tadeusz Mazowiecki.