Dodik posjetio Biljanu Plavšić
0

Zadovoljna odlukom Haškom tribunala

SRNA
Bivša predsjednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić osjeća se dobro i raduje je odluka Haškog tribunala o puštanju na slobodu 27. oktobra - izjavio je Srni predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, koji ju je danas posjetio u zatvoru Hisenberg u Švedskoj. "Zadovoljni smo i raspoloženi zbog činjenice da će gospođa Plavšić narednog mjeseca, shodno pravilima Tribunala, konačno biti puštena iz zatvora i na taj način, kao svi slobodni građani, uključiti se u društveni život našeg naroda", istakao je premijer RS.

Navodeći da je danas razgovarano o mnogim temama, Dodik je naglasio da Plavšićeva, prije svega, treba da se odmori i rehabilituje od svega što joj se desilo, s obzirom da je u zatvoru potrošila godine.

Sa Dodikom u posjeti Plavšić bili su i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije i ministar industrije, energetike i rudarstva  RS Slobodan Puhalac.

Haški tribunal saopštio je juče da će Biljana Plavšić ispuniti uslove za puštanje na prijevremenu slobodu 27. oktobra, kada odsluži dvije trećine kazne od 11 godina zatvora. 

Predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson obavijestio je švedske vlasti da je uvjeren da bi Plavšićeva trebalo da bude puštena na slobodu, u skladu sa uslovima koje predviđa švedsko zakonodavstvo.

Biljana Plavšić je u pritvorskoj jednici UN u Scheveningenu provela 245 dana, a 26. juna 2003. godine prebačena je u Švedsku na odslužene ostatka kazne.