BiH
0

Zadovoljavajući odziv građana Sarajeva akciji Žetva

NINA
Glasnogovornik Višenacionalne operativne jedince Jugoistok Jean Philippe Camous iznio je danas podatke o prikupljenom oružju nakon prvih pet dana operacije Žetva koja se provodi na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Ukupno je prikupljeno 343 komada lakog oružja, skoro 2.000 ručnih bombi, 76 tromblona, 3 minobacača, 59 protupješadijskih mina, više od 165.212 komada streljiva, 111 komada streljiva velikog kalibra, 10 protutenkovskih raketa, 131 upaljač, preko 300 komada kapsula, 91 komad improviziranih ručnih bombi, oko 300 praznih rafova i 700 punih rafova strjeljiva.

Camous je iznimno zadovoljan postignutim rezultatima, kao i time što su građani pokazali volju da žele sebi sigurnije okružje.

Glasnogovornik Centra javne sigurnosti Istočno Sarajevo Radovan Pejić izrazio je zadovoljstvo što je EUFOR podržao akciju Žetva, kazavši da je sve naoružanje prebačeno na središnji punkt, nakon čega će EUFOR poduzeti određene aktivnosti na njihovu uništavanju.

Glasnogovornik MUP-a KS-a Magbul Škoro još je jedanput naglasio da je Žetva dobrovoljna akcija i da svi građani koji predaju oružje neće imati nikakve posljedice.

Sutra će, prema njegovim riječima, akcija Žetva biti obavljena u Sarajevu na lokaciji Hrid, Toka, Berija, Oštarići, Lipe, Brajkovac, Pekuša, Tursko brdo i Lužani, dok će na području Istočnog Sarajeva akcija biti obavljena na lokaciji Lukavac turbe i Miljevići.