|

Zadovoljavajuća sigurnosna situacija

Zadovoljavajuća sigurnosna situacija
0
F
FENA
24.10.2008. u 15:45
0
komentara
0

dijeljenja
Zadovoljavajuća sigurnosna situacija Foto: ZEDA
Policijski komesar Zeničko- dobojskog kantona (ZDK) Fahrudin Bećirović održao je radni sastanak s načelnicima policijskih uprava i šefovima organizacionih jedinica u Upravi policije ZDK-a.
Na osnovu statističkih podataka iz devetomjesečnog izvještaja, konstatovano je da je u devet mjeseci ove godine u ZDK-u došlo do povećanja prekršaja javnog reda i mira, što je posljedica i većeg broja javnih skupova, kojih je u odnosu na prošlu godinu bilo više za 30,5 posto, od kojih su neki bili s učešćem velikog broja posjetilaca.

"Kada je saobraćaj u pitanju, kao i na području cijele FBiH, došlo je do povećanja broja saobraćajnih nezgoda i posljedica. Uočljivo je, da je povećanje izraženo na regionalnim, lokalnim putevima i na ulicama u naseljima. Uzroci povećanja saobraćajnih nezgoda su preopterećenost saobraćajnica velikim brojem vozila, slaba putna infrastruktura te često izvođenje radova na putevima, bez poduzimanja potrebnih mjera od izvođača radova", navodi se u informaciji MUP-a ZDK-a.

U vezi s kriminalitetom, u istom periodu evidentirano je poboljšanje stanja u odnosu na isti period prethodne godine jer je broj krivičnih djela smanjen za 15,4 posto, a povećana je i rasvijetljenost. I maloljetnička delikvencija je smanjena za 9,9 posto. Od težih krivičnih djela, evidentirana su dva krivična djela ubistva, oba po poznatom počiniocu, što je za 50 posto manje nego u istom periodu 2007. godine.

"Na osnovu prezentovanih podataka i analiza te činjenice da tokom devet mjeseci 2008. nije bilo događaja koji su bitnije utjecali na sigurnost građana, može se zaključiti da je sigurnosna situacija na području ZDK-a zadovoljavajuća", navodi se u informaciji MUP-a ZDK-a.

Na sastanku komesara Bećirovića i načelnika, analizirano je stanje radne i tehnološke discipline, a policijski komesar ZDK-a upoznao je načelnike policijskih uprava da je suspendovan policijski službenik PS Centar- Zenica, koji je van radnog vremena 21. oktobra učestvovao u tuči u ugostiteljskom objektu "Panorama" u Zenici.

U ovom incidentu učestvovala su još dva policajca PU I - Zenica, a nakon istrage koju vodi Jedinica za profesionalne standarde u Upravi policije, utvrdit će se osnove za pokretanje disciplinskog postupka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.