Vijeće Evrope
0

Zabrinutost zbog štrajka decertificiranih policajaca

FENA
Foto: Foto: Oslobođenje
Foto: Foto: Oslobođenje
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH Caroline Ravaud zabrinuta je činjenicom da već više od godinu bh. vlasti nisu pronašle nikakvo rješenje za problem decertificiranih policajaca u BiH.

Ravaud je jučer posjetila grupu policajaca koji su odlukom UN-a prije šest godina ostali bez dozvole za rad i koji već sedmi dan štrajkuju glađu ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

"Vijeće Evrope je zabrinuto zbog zdravlja policajaca", izjavila je Feni Ravaud, koja je zatražila od njih da štrajkom glađu ne dovode u opasnost svoj život.

Ona je također o problemu decertificiranih policajaca obavijestila i komesara za ljudska prava Vijeća Evrope Thomasa Hammarberga.

Policajci nastavljaju štrajk glađu do rješenja njihovog problema, iako je zdravlje mnogih ugroženo, kazao je Feni predstavnik decertificiranih policajaca iz FBiH Kemal Kobilica.

Dodao je da se posebno devetorica policajaca nalaze u težem stanju te je im je preporučeno da prekinu štrajk glađu.

Bivši policajci su stupili u štrajk nezadovoljni što se već više godina odgađa rješenje njihovog problema. Oni traže povratak na posao i provedbu predsjedničke izjave UN-a.