HSS-NHI
0

Zabrinutost zbog kršenja ustava i ljudskih prava u Gradačcu

FENA
Hrvatska seljačka stranka - Nova hrvatska inicijativa (HSS-NHI) oglasila se danas priopćenjem za javnost u kojem je upozorila na kršenje Ustava BiH, ljudskih prava i diskriminaciju hrvatskog naroda u Gradaču.

"Žalosno je da općina Gradačac, koja je slovila za primjer multietničnosti i suživota i u najtežim ratnim danima, danas sve više postaje etnički čista općina u kojoj Hrvati svoja Ustavom, zakonima i međunarodnim aktima zajamčena prava moraju tražiti i dokazivati pred sudovima", ističe se u priopćenju HSS-HNI-ija.

U toj stranci smatraju kako su na posljednjim lokalnim izborima u Gradačcu Hrvati napokon dobili svog predstavnika u Općinskom vijeću i sukladno ustavnim odredbama traže samo ono što im i pripada, tj. mjesto predsjedavajućeg.

Također, u HSS-NHI-iju ističu kako je zabrinjavajuće da u općinskom organu uprave Gradačac i tamošnjoj policiji rade svega dva Hrvata dok ih u ostalim općinskim službama, javnim poduzećima i ustanovama, upravnim i nadzornim odborima uopće nema niti tamo mogu dobiti posao ili imati svog predstavnika.

Ono što posebno zabrinjava je sastav Lokalnog izbornog povjerenstva u kojem nema niti jednog predstavnika hrvatskog naroda, ističu u HSS-NHI-iju te dodaju da nije slučajno što je povratak Hrvata u općinu Gradačac u potpunosti zaustavljen te da Hrvati koji tamo žive u posljednje vrijeme sve više razmišljaju o odlasku.

"Tražimo od najodgovornijih međunarodnih i domaćih dužnosnika kao i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da sukladno funkcijama i ovlastima koje imaju poduzmu adekvatne mjere i zaustave daljnje kršenje ljudskih prava, kršenje Ustava BiH i zakona te daljnju diskriminaciju nad hrvatskim stanovništvom u općini Gradačac", priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HSS-NHI-ija.