{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrinutost zbog inicijative o ukidanju RTV takse

S
24.6.2013. u 15:51
4
14
Zabrinutost zbog inicijative o ukidanju RTV takse
4
Zabrinutost zbog inicijative o ukidanju RTV takse
Inicijative koje idu ka tome da budu ukinuti uspostavljeni mehanizmi finansiranja javnih emitera nisu u skladu sa evropskom perspektivom BiH, navodi se u zajedničkoj izjavi Delegacije EU u BiH, predstavnika OEBS-a za slobodu medija, Misije OEBS-a u BiH, OHR-a i američke Ambasade u BiH.
U izjavi se dodaje da nedavne izjave javnih zvaničnika u Republici Srpskoj o budućnosti radio-televizijske takse u BiH "izazivaju zabrinutost u vezi sa njihovom posvećenošću pitanjima održivih javnih emitera, nezavisnosti uređivačke politike i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU".

Potpisnici izjave napominju da Zakon o Javnom RTV sistemu reguliše pitanja upravljanja i finansiranja tri javna emitera u BiH i ističu da glavni fokus treba da bude na formiranju korporativne strukture Javnog RTV sistema BiH, koja je od ključne važnosti za prelazak sa analognog na digitalni zemaljski signal u BiH.

"To je proces koji će imati uticaja na pristup informacijama za svakog građanina BiH, a koji mora da bude završen do kraja 2014. godine, što predstavlja rok za isključivanje analognog televizijskog emitovanja koji je odredila Međunarodna unija za telekomunikacije“, ističe se u zajedničkoj izjavi.

Predstavnici EU, OHR-a, OEBS-a i američke Ambasade pohvalili su nedavne korake Upravnog odbora Javnog RTV sistema usmjerene ka stvaranju Korporacije i pružili podršku za završetak tog procesa.

U izjavi se navodi da, u skladu sa zakonom, javni emiteri imaju uređivačku nezavisnost, odgovorni su za predstavljanje raznovrsnih i uravnoteženih programa i treba da djeluju nezavisno od političkih uticaja, kao i da pitanja u vezi sa sadržajem programa javnih emitera treba da budu upućena zakonom određenom regulatornom tijelu – Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Profesionalne, nezavisne i nepristrasne medijske institucije predstavljaju jedan od najvažnijih aspekata uspješnog demokratskog društva i predstavljaju vrijednost koja je od ključne važnosti za naše organizacije, ističe se u izjavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: