Nakon napada na profesora
0

Zabrinutost zbog eskalacije nasilja

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) izražava zabrinutost zbog eskalacije nasilja u svim sferama društvenog života, posebno zbog učestale maloljetničke delikvencije i napada roditelja na profesora Srednje mašinske tehničke škole u Sarajevu.

U saopćenju za javnost Sindikat ističe da je u proteklom periodu organizirao nekoliko tematskih sjednica i okruglih stolova želeći dati doprinos u rješavanju navedenih problema s ciljem stvaranja jedinstvene akcije društva u suzbijanju svega onoga što dovodi do pada moralnih vrijednosti. Istovremeno ponudio je svim vladama izmjene i dopune pedagoških standarda i normativa da bi se stvorio instinski prostor za rad na kvalitetnijem odgoju djece i omladine, kreirajući škole koje zadovoljavaju interese 21. stoljeća.

"Nažalost, sve naše inicijative su apsolutno odbijene od nadležnih i u tom smjeru niti jedna vlada nije poduzela kvalitetnije korake, te je, odbijajući i same razgovore s prosvjetnim radnicima, poslala lošu poruku društvu u cjelini", navodi se.

Sindikat poziva vladin i nevladin sektor, kao i vijeća roditelja i vijeća učenika i medijske kuće da zajednički pristupe rješavanju nagomilanih problema u obrazovanju i istovremeno osude sve napade koji koriste silu kao argument, te zajedno pozovu na dijalog, toleranciju i razumijevanje kako bi došli do najkvalitetnijih rješenja.

"Osuđujući sve vidove nasilja koji su se desili u posljednje vrijeme u BiH, posebno osuđujemo nekorektne istupe svih onih koji doprinose stvaranju slike koja može stvoriti dojam odobravanja određenog oblike nasilja. Profesija kojoj pripadamo uvijek je branila dostojanstvo i dignitet i ovom prilikom, uime toga, tražimo da svi budemo jedinstveni u osudi nasilja bez obzira s koje strane dolazilo i promoviramo istinske moralne vrijednosti koje moraju biti polazne osnove kako za profesore tako i za roditelje i naše učenike, kao i društvo u cjelini", navodi se.