{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrinutost OSCE-a zbog načina izbora članova CIK-a

F
6.3.2007. u 13:40
0
0
Zabrinutost OSCE-a zbog načina izbora članova CIK-a
0
Zabrinutost OSCE-a zbog načina izbora članova CIK-a
Misija OSCE-a u BiH izrazila je zabrinutost u vezi s procedurama koje se primjenjuju u Parlamentarnoj skupštini BiH, a odnose se na izbor članova Centralne izborne komisije (CIK).
Kako je izjavila glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić na pres-konferenciji u Sarajevu, ad hoc Komisija za izbor i imenovanja predlaže kandidate u skladu s njihovim iskustvom, obrazovanjem, kvalifikacijama, i godinama staža.

Pretpostavka je da Komisija ovo radi kako bi omogućila Parlamentarnoj skupštini izbor najboljeg kandidata za upražnjene pozicije. Ali, proces glasanja, kakav je sada, ne uzima u obzir onakav odabir kandidata koji je izvršila Komisija, kazala je Čaušević-Podžič.

Prema njenim riječima, ovo u praksi znači da profesionalne kvalifikacije kandidata, koji bi po mišljenju OSCE-a trebali biti primarni kriterij prilikom odlučivanja o podobnosti za posao u Izbornoj komisiji, postaju tek druge po važnosti prilikom glasanja.

Stoga, OSCE smatra da bi se Parlamentarna skupština trebala ubuduće koncentrirati na profesionalizam i izborno iskustvo osoba koje bira za članove CIK-a. Gledano dugoročno, to je jedini način očuvanja nezavisnosti i profesionalizma ovoga tijela, koje je s puno pažnje i napora uspostavljeno tokom protekle decenije.

Također, OSCE je čestitao Mili Kudiću na imenovanju za člana CIK-a, te je izrazio zahvalnost i pohvalu Lidiji Korać za njen izuzetan rad i njen dragocjen doprinos dosadašnjem uspjehu Izborne komisije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: