{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrinutost OSCE-a zbog načina izbora članova CIK-a

F
6.3.2007. u 13:40
0
0
Zabrinutost OSCE-a zbog načina izbora članova CIK-a
0
Zabrinutost OSCE-a zbog načina izbora članova CIK-a
Misija OSCE-a u BiH izrazila je zabrinutost u vezi s procedurama koje se primjenjuju u Parlamentarnoj skupštini BiH, a odnose se na izbor članova Centralne izborne komisije (CIK).
Kako je izjavila glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić na pres-konferenciji u Sarajevu, ad hoc Komisija za izbor i imenovanja predlaže kandidate u skladu s njihovim iskustvom, obrazovanjem, kvalifikacijama, i godinama staža.

Pretpostavka je da Komisija ovo radi kako bi omogućila Parlamentarnoj skupštini izbor najboljeg kandidata za upražnjene pozicije. Ali, proces glasanja, kakav je sada, ne uzima u obzir onakav odabir kandidata koji je izvršila Komisija, kazala je Čaušević-Podžič.

Prema njenim riječima, ovo u praksi znači da profesionalne kvalifikacije kandidata, koji bi po mišljenju OSCE-a trebali biti primarni kriterij prilikom odlučivanja o podobnosti za posao u Izbornoj komisiji, postaju tek druge po važnosti prilikom glasanja.

Stoga, OSCE smatra da bi se Parlamentarna skupština trebala ubuduće koncentrirati na profesionalizam i izborno iskustvo osoba koje bira za članove CIK-a. Gledano dugoročno, to je jedini način očuvanja nezavisnosti i profesionalizma ovoga tijela, koje je s puno pažnje i napora uspostavljeno tokom protekle decenije.

Također, OSCE je čestitao Mili Kudiću na imenovanju za člana CIK-a, te je izrazio zahvalnost i pohvalu Lidiji Korać za njen izuzetan rad i njen dragocjen doprinos dosadašnjem uspjehu Izborne komisije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: