{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrinuti za sigurnost svog osoblja u BiH

F
FENA
11.7.2008. u 16:05
0
0
Zabrinuti za sigurnost svog osoblja u BiH
0
Zabrinuti za sigurnost svog osoblja u BiH
Transparency International (TI) duboko je zabrinut za sigurnost svoga osoblja u Bosni i Hercegovini (TIBiH), koje je prisiljeno privremeno zatvoriti svoj ured i prekinuti operacije zahvaljujući ničim izazvanim i štetnim napadima koji su nedavno eskalirali tvrdnjama premijera RS-a Milorada Dovika da je osoblje TIBiH umiješano u reketiranje i organizirani kriminal, saopćio je TI.
"To je jedan od nekoliko slučajeva u historiji TI-ja da je njegovo nacionalno osoblje bilo uznemiravano do te mjere da je prekinulo operacije. Duboko smo zabrinuti i ožalošćeni i izražavamo solidarnost s našim kolegama u BiH", izjavio je Cobus de Swardt, izvršni direktor Transparency Internationala.

Nakon sastanka s Policijskom misijom EU-a u BiH, Odbor direktora TI-ja BiH na vanrednom sastanku odlučio je da privremeno prekine svoje operacije i evakuira osoblje iz ureda.

EUPM je obećao nadzirati razvoj situacije, u odsustvu bilo kakve značajnije zaštite lokalne policije.

"Za žaljenje su aktuelne javne optužbe protiv jedine nezavisne agencije za nadzor korupcije i vodeće nevladine organizacije koja se bori protiv korupcije da pruži preciznu sliku današnje BiH: veoma opasnog mjesta za glasove kritike koji pozivaju na odgovornost i transparentnost u radu vladajućih sila", navodi se u saopćenju.

Usprkos ostvarenom napretku, još je pratkično nemoguće da antikorupcijske nadzorne agencije djeluju u zemlji. TI se nada da će pravna država prevladati i da će ove optužbe biti u nadležnosti nezavisnog pravosuđa u Republici srpskoj u punom skladu s principima nepristranosti i poštenja; i mi čvrsto vjerujemo da su takva uznemiravanja, s njihovom implicitnom prijetnjom zakonskom akcijom, neprihvatljiva u bilo kakvoj zemlji ili entitetu zasnovanim na demokratiji i vladavini zakona, saopćeno je iz TI-ja.

U srijedu je prvi zamjenik visokog predstavnika pružio dokaze državnom tužitelju BiH koji sugeriraju da je izvršna vlast RS-a planirala optužbe protiv TI-ja krajem 2007. Trebalo je nekoliko mjeseci da se akcija pokrene a danas osoblje TIBiH živi u krajnje nesigurnom okruženju, zaključuje se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: