Biden u Parlamentu BiH
0

'Zabrinut sam zbog pravca kojim BiH ide'

FENA
Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden je, u obraćanju visokim zvaničnicima Bosne i Hercegovine, predstavnicima vjerskih zajednica i drugih bh. institucija u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekao da su on i američko rukovodstvo zabrinuti zbog pravca kojim BiH ide i za njenu budućnost.

Istaknuo je da je u protekle tri godine došlo do opasnog uspona nacionalističke retorike.

"Kada ćete se umoriti od te retorike?", upitao je Biden bh. lidere.

Istaknuo je i da se državne institucije, koje treba jačati u procesu priključivanja Bosne i Hercegovine NATO-u i Evropskoj uniji, namjerno osporavaju, te da se osporavaju potrebne reforme, a pritom se koriste riječi koje razaraju državu, umjesto da se koriste riječi kompromisa.

"Maksimalizam ne funkcionira. On produbljuje nepovjerenje. To mora prestati", upozorio je Biden.

Kazao je da je, po mišljenju američke administracije, jedini pravi put za BiH da se pridruži Evropi kao jedinstvena država.

"Sada ste na pogrešnom putu. Morate komunicirati sa svijetom kao jedna zemlja", kazao je Biden, dodajući da država mora imati osnovne stvari, kao što su ovlaštenja za prikupljanje prihoda ili ovlaštenja za pregovore s Evropskom unijom i drugim državama.

"Možete odabrati taj ili alternativni put, ali onda morate biti svjesni posljedica. Ako se ne uspijete priključiti Evropi, bit ćete među najsiromašnijim državama Evrope, stvorit ćete etnički haos", upozorio je američki potpredsjednik bh. lidere.

Međutim, ako naprave pravi izbor, Biden je obećao bh. liderima da će Sjedinjene Države stajati uz njih.

On je izrazio i punu podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku i Uredu visokog predstavnika, ali je poručio da se Sjedinjene Države neće složiti sa zatvaranjem OHR-a bez ispunjenja svih postavljenih uvjeta.

Međunarodna zajednica mora biti uvjerena da su bh. vođe spremni odbaciti retoriku i akcije koje prijete mirovnom sporazumu. Biden je zaključio da se zatvaranje OHR-a neće dogoditi ako bh. lideri nastave s podjelama.

Kao pozitivan primjer djelovanja bh. lidera Biden je istaknuo nastup predsjednika SDA Sulejmana Tihića u Narodnoj skupštini RS-a.

Na kraju izlaganja potpredsjendik Biden je poručio: "Nikada niste izgubili BiH, a priča koju trebate ispričati je kako da je cijelu uvedete u Evropu."