Nedostatak prevencije
212

Zabrinjavajući podaci: Pročitajte koje droge mladi u BiH najviše koriste

M. N.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mladi u BiH prvi put probaju opojne droge prije 14. godine, jer su im lako dostupne, a država nema sistemsku prevenciju kako bi se ta dobna granica pomjerila naviše.

Prema podacima Udruženja "Proslavi oporavak", koje su dobili od bivših ili sadašnjih ovisnika koji su potražili pomoć od njih, najčešće je prva droga koju su probali kanabis, a slijedila je kombinacija.

Putem besplatne telefonske linije 0800-28000 pružili su pomoć desetinama ljudi, a najčešće ih kontaktiraju roditelji ovisnika, odnosno majke koje se raspituju o načinu liječenja.

"U 83 posto slučajeva je riječ o muškarcima koji su ovisni i ovaj podatak nam pokazuje da moramo više raditi na ohrabrenju ženskih korisnika i njihovih porodica da se jave i potraže pomoć. S 50 posto onih koji su nas pozvali smo radili telefonski zbog udaljenosti i pomagali im da se smjeste u bolnicu i druge ustanove te ih savjetovali, dok sa 40 posto njih radimo u grupama", kazao je Borislav Goić, predsjednik udruženja.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Među osobama koje su se javile za pomoć je procentualno najviše nezaposlenih koji žive s roditeljima, a 37,9 posto ih ima završenu srednju stručnu spremu. Oko 50 posto njih je prvi put drogu probalo u periodu od 14. do 18. godine, ali je zabrinjavajući podatak da ih je čak 20 posto drogu probalo prije 14. godine.

"Prije osnivanja besplatne telefonske linije imali smo 60-80 korisnika, sada je taj broj osam puta veći. Bitno je naglasiti da mi ne pomažemo samo korisnicima, već i njihovim porodicama, jer radimo porodično savjetovalište. Porodica je ključni faktor i prvo ona mora ozdraviti da bi pomogla svom članu. Potrebna je jaka i čvrsta porodica koja će motivirati ovisnika da ozdravi", rekao je Goić.

Naglasio je kako je zabrinjavajući veliki broj maloljetnika koji traže pomoć, što pokazuje da su droge danas razornije i dostupnije nego ranije. I dalje se najviše koristi kanabis (44,4 posto), a slijede spid/metamfetamin (38,3 posto), heroin (20,2 posto), razne tablete itd.

"Zabluda je da kanabis nije štetan i da ne stvara ovisnost. On ima veoma štetne posljedice za razvoj mladih ljudi. Različita je vrsta medicinskog kanabisa koji se koristi u liječenju i to nije isti kao ovaj koji se konzumira masovno", kazao je Goić.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Cecilija Hajzler pruža pomoć porodicama i radi individualno s korisnicima. Kazala je kako se korisnici javljaju s različitim potrebama, a da se sa svakim do njih radi po individualnom planu oporavka. Najvažnije je, ističe, probuditi nadu.

"Radimo multidimenzionalnu porodičnu terapiju kojom se mijenja ambijent u porodici. Ima slučajeva gdje se javljaju roditelji, a djeca ne žele učestvovati jer smatraju da je ispravno to što rade i da nisu ovisnici. U tim slučajevima radimo s roditeljima kako bismo vratili moć, posvetili se sebi i postali faktor promjene, jer većina porodica se fokusira na taj jedan problem koji imaju i život im se odvija u odnosu na njega. Dešava se da se djeca vremenom priključe. Imamo grupe podrške gdje se priključe i mladi i roditelji i tu, u sigurnom okruženju, rade na komunikaciji, emocijama i samopouzdanju", kazala je Hajzler.

"Proslavi oporavak" ima posebne grupe podrške za majke ovisnika jer su ili razvedene ili su očevi pasivni, odnosno prepuštaju ženi da rješava problem. Hajzler naglašava da svako nosi svoj dio odgovornosti i da ovisnici sami sebe ne mogu motivirati niti imaju volju za oporavak.

"Program traje od šest do 12 mjeseci, a neki se odluče već nakon tri mjeseca otići u komunu. Jedan od korisnika našeg programa se nedavno oženio i planira odlazak u inozemstvo. Drugi, nekada metadonski ovisnik, došao je bez ikakve volje, ali nakon šest mjeseci je otišao na liječenje u Sloveniju i odlično napreduje. Priča o slobodi i slobodnom životu je zarazna", kazala je Hajzler.

U procesu oporavka sarađuju s raznim institucijama i ustanovama kako bi se na najbolji mogući način pomoglo ovisnicima u liječenju.

"Niko ne može odgovoriti na potrebe u izolaciji, potrebna je saradnja svih kako bi došli do uspješnih rezultata", zaključila je Hajzler.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, više informacija možete pronaći na stranici Udruženja Proslavi oporavak čija su vrata otvorena za sve ili ih kontaktirajte putem besplatne telefonske linije 0800-28000. Nikada nije kasno učiniti pravu stvar i vratiti kontrolu nad svojim životom. Biraj oporavak!