Bright4All
8

Zabrinjavajuće: Svake godine osam posto djece iz BiH napušta školovanje

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Osam posto djece u Bosni i Hercegovini napušta školovanje svake godine, a da trend napuštanja ne bi rastao Evropska unija je izdvojila 360.000 eura za trogodišnji Projekt ''Bright4All'' jer su stava da je obrazovanje temeljno ljudsko pravo.

Projekt je zvanično počeo danas, a za početak će biti urađena analiza u nekoliko općina jer pouzdanih podataka šta je uzrok problema nema.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH Massimo Mina u povodu početka projekta novinarima u Sarajevu je kazao da je EU posvećena nastavku promocije obrazovanja i društvenog uključivanja.

"Obrazovanje je osnovno sredstvo koje omogućava ekonomski razvoj i pomaže društveno marginaliziranoj djeci i odraslima da se izbave iz siromaštva i u potpunosti uključe u zajednice", istakao je Mina.

Poručio je da svako dijete, bez izuzetka, ima pravo na kvalitetno i dostupno školovanje.

Rekao je da će projekt provoditi organizacije civilnog društva, predvođene organizacijom Save the children.

Direktorica te organizacije Andrea Žeravčić je navela da će kroz projektne aktivnosti biti rađeno na otkrivanju razloga zašto djeca, posebno iz ranjivih skupina, napuštaju obrazovanje još u osnovnoj školi.

Projekt ''Bright4All'' EU finansira kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava.