Ministarstvo prometa FBiH
0

Zabranjeno kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija izdalo je rješenje kojim se proglašavaju zimski uvjeti za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.

Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva M-19.3 Rogatica- Ustiprača, M-16.2 Gornji Vakuf- Prozor, M-16 Bugojno- Kupres, M-20 Gacko- Tjentište, M-17.3 Stolac- Neum i M-18 Sarajevo- Foča (Sarajevo- Trnovo i Dobro Polje- Miljevina), te na putu koji od GP Hum/Šćepan Polje vodi ka unutrašnjosti Crne Gore. Povremeno neprohodni su putni pravci M-18 Olovo- Kladanj i M-19 Kladanj- Vlasenica.

Na području Olova, Kaknja, Visokog i Neuma i Ravnog za saobraćaj su zatvoreni svi regionalni i lokalni putevi. Za sav saobraćaj zatvoreni su i regionalni putevi R-408 Glamoč- Drvar i R-444 Breza- Vareš i R-443 Kreševo- Kiseljak.

Zbog sniježnih padavina na svim putevima u našoj zemlji saobraća se otežano i usporeno, a ugaženog snijega na kolovozu na putevima koji su prohodni ima do 5 cm. Dodatne probleme stvara i niska temperatura zbog koje je kolovoz zaleđen, kao i mjestimično jak vjetar koji stvara sniježne nanose. Ekipe putne operative održavaju prohodnost puteva, ali je njihov rad otežan zbog intenzivnog snijega. Apelujemo da se na put ne kreće bez prijeke potrebe.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.