Porezna uprava FBiH
0

Zabranjeno izvođenje 13 estradnih programa

FENA
Inspektori Porezne uprave FBiH izvršili su, shodno Operativnom planu za pojačanu kontrolu organiziranja estradnog programa u vrijeme novogodišnjih praznika u okviru svojih redovnih aktivnosti na području FBiH, kontrolu ugostiteljskih objekata u kojima se organizira estradni program odnosno muzika uživo, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

Predmet kontrola bila je provjera poštivanja odredaba zakona o porezima kantona koji se odnose na procedure organizovanja i prijavljivanja estradnog programa kao i obračuna i uplate javnih prihoda po osnovu poreza od autorskih prava odnosno poreza na dodatna primanja i komunalne takse za priređivanje muzike uživo u hotelima, restoranima, diskotekama, kao i na otvorenom prostoru.

Od kontrolisanih 20 ogranizatora estradnog programa na području Kantona Sarajevo, zbog nepostupanja u skladu sa odredbama Zakona o porezima Kantona Sarajevo odnosno zbog neprijavljivanja organiziranja estradnog programa u propisanim rokovima, federalni inspektori su rješenjem o zabrani izvođenja estradnog programa-organizovanja muzike uživo zabranili priređivanje estradnog programa za tri organizatora.

Rješenje o zabrani organiziranja estradnog programa izdato je za SUR "Park prinčeva" za 2. januar 2009. godine, "Imzit" d.o.o. za 1. i 2. januar i u restoranu "Plavi zamak" za 31.12. ove godine i 1.1. 2009.godine.

Zbog upošljavanja neprijavljenih radnika SUR za caffe bar "Barka" izdato je Rješenje o privremnoj obustavi poslovnih aktivnosti i objekat je zapečaćen.

U HNK-a, zbog neprijavljivanja organizovanja estradnog programa, inspektori su zabarnili priređivanje dva estradna programa na području Mostara.

Rješenje o zabrani je izdato za organizatora "Emen" d.o.o. i za Riblji restoran "Blagaj".

U Posavskom kantonu zabranjeno je organiziranje četiri estradna programa na području Odžaka, Pruda i Novog Grada Odžaka.

Rješenje o zabrani izdato je za organizatore "Taso" d.o.o. Restoran "Baron", "Dado Comerc" d.o.o. Restoran Luxor, "TI-AG" d.o.o. Caffe bar Nova lađa i "Ex" d.o.o.

Rješenja su izdata zbog neprijavljivanja organizovanja estradnog programa.

Na području SBK-a zabranjeno je organiziranje četiri estradna programa.

U Jajcu je rješenje o zabrani priređivanja estradnog rpograma izdato za tri organizatora i to Caffe bar F1, Caffe bar "Best" i Caffe bar "Studio 54", a u Vitezu "Bedem Company".

U toku je kontrola, a posebna pažnja je posvećena kontroli prijavljenih honorara izvođača. U tim aktivnostima ostvareni su značajni rezultati.

Porezna uprava FBiH utjecala je svojim aktivnostima u većem broju slučajeva da organizatori estradnog programa nerealne iznose honorara koji su prvobitno prijavljeni koriguju tako da prijave veći iznos honorara.

Na području KS-a evidentirano je nekoliko takvih slučajeva. Naime, organizator estradnog programa je prvobitno prijavio honorar poznatog pjevača u iznosu od 1.000 KM. Međutim u toku kontrole inspektora Porezne uprave FBiH visina honorara povećana je na 10.000 KM kao i primjer gdje je honorar poznatog pjevača prijavljen u iznosu od 10.000 KM, ali je u toku kontrole visina honorara povećana na 18.000 KM.

Bilo je i nekoliko slučajeva gdje su honorari prijavljeni u iznosu od 1.000 KM, ali su u toku kontrole honorari povećani na 2.000 KM i slično. Sličnih primjera bilo je i u drugim kantonima.

Iako je Porezna uprava FBiH pojačala aktivnosti na kontroli organiziranja estradnog programa što je utjecalo na povećanu disciplinu poreznih obveznika, ipak nismo zadovoljni rezultatima koji su postignuti u prvih 11 mjeseci ove godine.

Porezna uprava FBiH će i u narednoj godini nastaviti kontrole organiziranja estradnog programa. Posebnu pažnju će posvetiti organizovanju estradnog programa u dane praznika i visini prijavljenih honorara, a sve u cilju postizanja zakonitosti priređivanja estradnog programa.

U svim slučajevima na temelju sopstvenih saznanja Porezna uprava FBiH utvrdit će sve relevantne činjenice za obračunavanje i plaćanje poreza od autorskih prava, komunalne takse za držanje muzike uživo i pokrenuti prekršajne postupke odnosno krivične istrage, a zatim kod organizatora estradnog programa u narednom periodu provesti cjelovite kontrole.