Novi zakon u BiH
0

Zabranjena prodaja egzotičnih životinja

Sarajevo-x.com
Vlasnik ZOO centra u Sarajevu Arman Akšamović upozorio je da novi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja kojeg je usvojila Parlamentarna skupština BiH kontradiktoran te da nije usaglašen sa evropskim standardima iz ove oblasti.

Akšamović upozorava da je novim zakonom zabranjena prodaja egzotičnih životinja, a da njemu prema takvom legislativi jedino dopušteno prodavati domaće ptice.

"Parlamentarci očito nisu dovoljno upoznati sa ovom problematikom jer ni na jednom mjestu nije precizirano šta su to egzotične životinje. Kada su ih pitali, i sami su priznali da ne znaju koje su to egzotiče životinje. Recimo, u egzotične životinje spadaju i kućne akvarijske ribice, hrčci, gušteri, ježevi, papagaji, zamorci, koje su u EU mogu prodavati ako za njih osigurate uslove za život", istakao je Akšamović u razgovoru za naš portal.

Akšamović ističe da se ne protivi donesenom zakonu, jer je veliki ljubitelj životinja. No, već je zatražio od Ureda za veterinarstvo BiH koji je predlagač zakona da se zakon dopuni sa pravnim aktima kojima će se odrediti koje su egzotične životinje zabranjene za prodaju.

"Mislim da je napravljena greška u terminologiji, te se nije preciziralo koje su to egzotične životinje. Naravno da moj centar neće prodavati lavove, pume, anakonde ili druge takve životinje, ali isto tako ne znači da nam se treba zabraniti sve osim domaćih ptica", kazao je Akšamović.