Rizik za djecu
24

Zabranjen uvoz igračaka "Natural world" i "Sweet Girl" iz Kine

M. N.
Inspekcije FBiH i RS zabranile su uvoz veće količine igračaka iz Kine za koje je utvrđeno da predstavljaju rizik za djecu.

Inspektorat Republike Srpske zabranio je uvoz 1.440 komada dječjih igračaka "Natural world" porijeklom iz Kine zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata.

Inspektor je u postupku inspekcijskog nadzora izvršio pregled pošiljke i uzorkovanje za potrebe laboratorijskog ispitivanja sigurnosti proizvoda. Nakon analiza izvršenih u JZU Institut za javno zdravstvo Banja Luka utvrđeno je da kontrolisani proizvod ne odgovara odredbama člana 3. Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate, zbog utvrđenog sadržaja ftalata iznad dopuštenih količina.

"Utvrđene nepravilnosti predstavljaju zdravstveni rizik za dječiju populaciju kojoj je proizvod namijenjen te je rješenjem inspektora zabranjen uvoz pošiljke igračaka i naloženo njihovo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje", saopćeno je iz inspektorata.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je 1. jula zabranila uvoz lutki "Sweet Girl" porijeklom iz Kine jer je također utvrđen povišen nivo ftalata u odnosu na onaj propisan Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe.

Iz istog razloga ranije je zabranjen uvoz igračaka "LOL SURPRISE" iz Kine te su po njihovom nalogu uklonjena 2.202 komada igračke "ljigavac" jer nisu bile deklarisane u skladu sa zakonom.