{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Zabrana ekskurzija nanijela štetu turističkim radnicima'

F
18.8.2009. u 16:46
0
2
'Zabrana ekskurzija nanijela štetu turističkim radnicima'
0
'Zabrana ekskurzija nanijela štetu turističkim radnicima'
Foto: Sarajevo-x.com
Udruženje turističkih agencija BiH (UTABiH) uputilo je danas otvoreno pismo ministru obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safetu Keši u kome traži da se preispita ranija odluka tog ministarstva o odgađanju izvođenja đačkih ekskurzija i škola u prirodi.
UTABiH podsjeća da su početkom maja upozoravali da će neutemeljena uputa (odluka) Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a za odgađanje izvođenja đačkih ekskurzija i škola u prirodi pričiniti milionske štete agencijama, hotelijerima, prijevoznicima, a posebno nemjerljivu štetu učenicima i studentima koji će biti jedini u Evropi uskraćeni za životna edukativna putovanja svoje generacije.

"Upoznali smo vas sa službenim stavom UNWTO-a i Odbora za zdravstvenu sigurnost EU u Bruxellesu da se ne preporučuju, na bilo kojoj razini, bilo kakve restrikcije putovanja jer to ima veoma malo utjecaja na stvarno širenje virusa", dodaje se u pismu.

UTABiH navodi da je imperativno sročena uputa u vezi s odlaskom na učenička putovanja pričinila nemjerljive finansijske štete.

"Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a i dalje zadržava na snazi navedenu uputu uz Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a i po tome ste, koliko je nama poznato, jedinstveni u svijetu", ističe UTABiH.

"Isključujemo mogućnost da niste upoznati s trenutnom preporukom Odbora za zdravstvenu sigurnost EU u kojoj se preporučuje zatvaranje samo škola u kojima se eventualno pojavi epidemija. To je oduvijek bila praksa u slučaju bilo koje epidemije", stoji u pismu.

Istovremeno, Odbor za zdravstvenu sigurnost EU ne preporučuje restrikcije kretanja na evropskim granicama niti ograničavanje putovanja u Evropi.

"Zbog navedenih razloga i mnogo drugog što nije rečeno tražimo od Ministarstva obrazovanja i nauke da spomenutu uputu hitno usaglasi s trenutnom evropskom praksom i praksom zemalja u okruženju i ovakvu kakva je, imperativno formulirana, stavi van snage", navodi UTABiH u pismu ministru Keši, uz molbu da u roku tri dana odredi termin sastanka s predstavnicima ovog udruženja radi iznalaženja zajedničkog rješenja.

"U suprotnom, bit ćemo prinuđeni da vas tužimo kod nadležnog suda", navodi UTABiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: