{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Zabrana ekskurzija nanijela štetu turističkim radnicima'

F
18.8.2009. u 16:46
0
2
'Zabrana ekskurzija nanijela štetu turističkim radnicima'
0
'Zabrana ekskurzija nanijela štetu turističkim radnicima'
Foto: Sarajevo-x.com
Udruženje turističkih agencija BiH (UTABiH) uputilo je danas otvoreno pismo ministru obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safetu Keši u kome traži da se preispita ranija odluka tog ministarstva o odgađanju izvođenja đačkih ekskurzija i škola u prirodi.
UTABiH podsjeća da su početkom maja upozoravali da će neutemeljena uputa (odluka) Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a za odgađanje izvođenja đačkih ekskurzija i škola u prirodi pričiniti milionske štete agencijama, hotelijerima, prijevoznicima, a posebno nemjerljivu štetu učenicima i studentima koji će biti jedini u Evropi uskraćeni za životna edukativna putovanja svoje generacije.

"Upoznali smo vas sa službenim stavom UNWTO-a i Odbora za zdravstvenu sigurnost EU u Bruxellesu da se ne preporučuju, na bilo kojoj razini, bilo kakve restrikcije putovanja jer to ima veoma malo utjecaja na stvarno širenje virusa", dodaje se u pismu.

UTABiH navodi da je imperativno sročena uputa u vezi s odlaskom na učenička putovanja pričinila nemjerljive finansijske štete.

"Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a i dalje zadržava na snazi navedenu uputu uz Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a i po tome ste, koliko je nama poznato, jedinstveni u svijetu", ističe UTABiH.

"Isključujemo mogućnost da niste upoznati s trenutnom preporukom Odbora za zdravstvenu sigurnost EU u kojoj se preporučuje zatvaranje samo škola u kojima se eventualno pojavi epidemija. To je oduvijek bila praksa u slučaju bilo koje epidemije", stoji u pismu.

Istovremeno, Odbor za zdravstvenu sigurnost EU ne preporučuje restrikcije kretanja na evropskim granicama niti ograničavanje putovanja u Evropi.

"Zbog navedenih razloga i mnogo drugog što nije rečeno tražimo od Ministarstva obrazovanja i nauke da spomenutu uputu hitno usaglasi s trenutnom evropskom praksom i praksom zemalja u okruženju i ovakvu kakva je, imperativno formulirana, stavi van snage", navodi UTABiH u pismu ministru Keši, uz molbu da u roku tri dana odredi termin sastanka s predstavnicima ovog udruženja radi iznalaženja zajedničkog rješenja.

"U suprotnom, bit ćemo prinuđeni da vas tužimo kod nadležnog suda", navodi UTABiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: