Neispunjena obećanja
209

"Zaboravljeni branitelji" protestuju ispred središta HDZ-a u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Udruženje "Zaboravljeni branitelji" okupilo se u deset sati ispred središta HDZ-a u Mostaru protestujući zbog neispunjenih obećanja ove stranke i njenog predsjednika Dragana Čovića prema njima.

Vlado Marušić, jedan od organizatora kazao je kako je svima jasno šta oni traže i zašto se nalaze ispred HDZ-a.

"Ovo je zaista tužan dan za Bosnu i Hercegovinu, da branitelji, najčasniji sinovi dolaze tražiti pravdu na ulici, ispred institucija, kao što policija dolazi danas u podne pred Vladu FBiH da traži svoju pravdu. Ova se država srozala na najniže grane jer dozvoljava da obje komponente i HVO i Armija BiH te MUP koji je sastavni dio oružanih snaga traži svoju pravdu na ulici", kazao je novinarima Marušić.

Marušić je kazao da danas žele ukazati na HDZ-ovo nepoštivanje potpisanih zaključaka sa sastanka predstavnika Udruženja "Zaboravljeni branitelji" i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića u kojima se traži održavanje tematske sjednice oba doma Parlamenta FBiH na temu "Uvođenja braniteljskog dodatka".

"Iniciranje tematskih sjednica trebalo je uraditi najkasnije sedam dana od donošenja ovih zaključaka, a oni su donešeni 15. novembra. Međutim, imajući u vidu nepravednu presudu prema našoj 'haškoj šestorci' i smrt generala Praljka, našeg junaka, mi smo imali razumjevanja za HDZ, pa smo im dali 'lufta' više dana. Danas je 18. decembar, te prema toma HDZ BiH nije ispoštovao svoje potpisane zaključke, a mi nikad nismo tražili neka nerealna obećanja, već samo da oni kao dio vlasti iniciraju sjednicu, a to mogu i trebaju", objasnio je Vlado Marušić.

Marušić je kazao kako će njihovi saradnici iz druge komponente danas izaći ispred središta SDA i SBB s istim zahtjevima.

Na skupu je bio prisutan i organizatorima je podršku dao i Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja iz domovinskog rata Zapadnohercegovačkog kantona, kazavši da oni legitimno traže svoja prava.

"Prošlo je više od godinu dana od kada smo završili javnu raspravu o Zakonu o demobilisanim borcima koji treba rješiti i završiti cijelokupnu boračku zaštitu, vidjeli smo primjer susjedne Hrvatske tako smo i mi imali u planu. Nakon obavljenje javne rasprave taj zakon nije ugledao svjetlo dana, a kroz njega smo trebali zaštiti one demebilisane koji nisu ostvarili svoja prava", naglasio je ministar Begić.

Okupljeni su kazali da je bitno da tražena rasprava u parlamentu bude prije one o budžetu. U Registru boraca i branitelja ima više od 580 hiljada ljudi, traži se svođenje tog broja u realne okvire jer se zna da je pripadnika Armije bilo oko 230 hiljada, a HVO-a 37 hiljada.

"Danas se branitelja više rađa nego umire je se broj stalno povećava", kazano je na kraju.