Zbog boračkog zakona
0

"Zaboravljeni branitelji" protestuju ispred Skupštine u Širokom Brijegu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predstavnici Udruge "Zaboravljeni branitelji" protestuju ispred zgrade Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu dok traje rasprava o prednacrtu zakona o pravima boraca.

Razlog protesta je druga tačka dnevnog reda na kojoj bi se trebao razmatrati prednacrt zakona o pravima boraca i njihovih porodica s nivoa Federacije BiH, koji je dostavljen svim kantonima o kojim skupštine trebaju dati svoje mišljenje.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Taj zakon ministra Salke Bukvarevića radila je grupa od trideset članova koji su po našem mišljenju nelegitimni predstavnici boračke populacije HVO-a i Armije BiH. ne znamo kako će se očitovati Skupština ZHK, ali je naša udruga strogo protiv tog zakona", kazao je Drago Grbavac, predsjednik Udruge "Zaboravljenih branitelja".

Zakonu koji je tek u proceduri "Zaboravljeni branitelji" zamjeraju neustavnost, neprovodivost i neobranjivost na bilo kom sudu. Njihovim predstavnicima obogućeno je prisustvovanje ovoj tački dnevnog reda.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Ministar branitelja ZHK Mladen Begić kazao je medijima da je djelimično protiv predloženog nacrta navodeći da je uloženo devet amandmana.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je prošlog mjeseca na hitnoj sjednici u Mostaru prihvatila izvještaj Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Vlada FBiH je tada zadužila Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da za nacrt ovog zakona, u roku od 30 dana, pribavi potrebna mišljenja kantona, jer je riječ zajedničkoj nadleženosti federalnih i kantonalnih vlasti.