BiH
0

Zaboravlja se da je reforma javnog RTV servisa uvjet za evropske integracije

FENA
Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu ukazuje na to da se u posljednje vrijeme reforma javnog RTV servisa uopće ne spominje, ili se spominje vrlo rijetko, kao uvjet na evropskom putu Bosne i Hercegovine, a da je težište stavljeno na reformu policije, kao da samo od toga zavise brzina i uspješnost tog puta.

Bez modernih medija nema ni moderne države, stav je Udruženja, koje ujedno smatra da BiH ne samo da zaostaje u reformi klasičnih javnih RTV emitera već i još više zaostaje u uvođenju suvremenih digitalnih tehnologija koje bi trebalo da omoguće prijelaz ne samo javnih RTV emitera nego i ostalih TV kuća na digitalno medijsko tržište budućnosti.

Spomenuvši da je EU predvidjela 2012. kao godinu za potpuni prelazak s analognog na digitalno TV emitiranje, a da je BiH jedina u Evropi koja još nije pokrenula ni probno emitiranje digitalnog TV signala, Udruženje je ukazalo kako "oni obrazlažu da njihova podrška reformi javnog RTV servisa ne može i ne treba se tumačiti kao podrška sadašnjem obliku, koji u mnogočemu daje pogrešne rezultate".

Kuća s mnoštvom zaposlenih, koju plaćaju građani a koja ne stvara posebno zanimljiv program, već sada predstavlja anahronizam, kao što je anahronizam svake vrste formuliranje TV kanala s nacionalnim predznakom, navedeno je u saopćenju.

Udruženje zaključuje da Dodikova bitka za „svoje" medije, a protiv "onih drugih" postaje zapravo pitanje odnosa prema putu Bosne i Hercegovine prema Evropi, posebno ako je riječ o mediju koji bi trebalo da bude javni servis.

"Pat pozicija reforme javnog RTV servisa odraz je duboke krize bh. društva i države, gdje se neopravdano velika pažnja pridaje broju TV kanala i njihovom nacionalnom predznaku, a zanemaruju sva druga pitanja od značaja za medije, pa tako i pitanje njihove stvarne perspektive", navode iz ovog udruženja.