{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaboravlja se da je reforma javnog RTV servisa uvjet za evropske integracije

F
29.4.2008. u 14:30
0
0
Zaboravlja se da je reforma javnog RTV servisa uvjet za evropske integracije
0
Zaboravlja se da je reforma javnog RTV servisa uvjet za evropske integracije
Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu ukazuje na to da se u posljednje vrijeme reforma javnog RTV servisa uopće ne spominje, ili se spominje vrlo rijetko, kao uvjet na evropskom putu Bosne i Hercegovine, a da je težište stavljeno na reformu policije, kao da samo od toga zavise brzina i uspješnost tog puta.
Bez modernih medija nema ni moderne države, stav je Udruženja, koje ujedno smatra da BiH ne samo da zaostaje u reformi klasičnih javnih RTV emitera već i još više zaostaje u uvođenju suvremenih digitalnih tehnologija koje bi trebalo da omoguće prijelaz ne samo javnih RTV emitera nego i ostalih TV kuća na digitalno medijsko tržište budućnosti.

Spomenuvši da je EU predvidjela 2012. kao godinu za potpuni prelazak s analognog na digitalno TV emitiranje, a da je BiH jedina u Evropi koja još nije pokrenula ni probno emitiranje digitalnog TV signala, Udruženje je ukazalo kako "oni obrazlažu da njihova podrška reformi javnog RTV servisa ne može i ne treba se tumačiti kao podrška sadašnjem obliku, koji u mnogočemu daje pogrešne rezultate".

Kuća s mnoštvom zaposlenih, koju plaćaju građani a koja ne stvara posebno zanimljiv program, već sada predstavlja anahronizam, kao što je anahronizam svake vrste formuliranje TV kanala s nacionalnim predznakom, navedeno je u saopćenju.

Udruženje zaključuje da Dodikova bitka za „svoje" medije, a protiv "onih drugih" postaje zapravo pitanje odnosa prema putu Bosne i Hercegovine prema Evropi, posebno ako je riječ o mediju koji bi trebalo da bude javni servis.

"Pat pozicija reforme javnog RTV servisa odraz je duboke krize bh. društva i države, gdje se neopravdano velika pažnja pridaje broju TV kanala i njihovom nacionalnom predznaku, a zanemaruju sva druga pitanja od značaja za medije, pa tako i pitanje njihove stvarne perspektive", navode iz ovog udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: