Murat Tahirović
0

"Zaborav ne može povesti u bolju budućnost"

FENA
Savez logoraša BiH, u saradnji s Centrom za pravdu i pomirenje, organizirao je dvodnevnu konferenciju "Sjećanja, kako u bolju budućnost", koja je počela danas u Sarajevu, s ciljem da se ukaže na način na koji se odvijala agresija na BiH.

Prvog dana konferencije govorit će se o početku agresije na BiH, odnosno o otvaranju logora na njenom teritoriju, prije svega u Bosanskoj Krajini i Prijedoru.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović je najavio da će ponovo biti prikazani snimci iz logora koji su 1992. godine obišli čitav svijet. O tome će govoriti Fikret Alić, koji je bio u tom logoru i čija je slika obišla svijet, kao i novinar koji je sve to snimio, Ed Vulliamy.

I Alić i Vulliamy će govoriti kako danas preživljavaju sve to, s obzirom da je Alić po izlasku iz logora u Njemačkoj imao tužbu, te se pred sudom morao braniti da su te slike bile istinite, da on to nije sve osmislio kako bi prevario svjetsku javnost.

Tahirović kaže da je to inicirano na osnovu aktualnog suđenja Radovanu Karadžiću koji pred Haškim tribunalom tvrdi "da su muslimani sami sebe ubijali kako bi ocrnili Srbe".

Na konferenciji će se, također, javno prezentirati jedna Karadžićeva naredba o slanju zatočenika iz logora Batković na "radnu obavezu" u Srbiju, gdje su služili bezamlo kao robovi.

O samom nazivu konferencije, Tahirović kaže kako smatra da zaborav ne može povesti u bolju budućnost.

  • Ne možemo zaboraviti ono što se desilo. Moramo ukazati i prihvatiti činjenice da se ono što se desilo zaista dogodilo i da pokušamo zajedno s tim ići naprijed u bolju budućnost. Znači da javnost BiH prihvati činjenicu da su postojali logori i da su ljudi preživjeli te strahote, rekao je on.