Analiza vodostaja
71

Zabilježeno je vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Save

S. Š. U.
Foto: Radio Bihać
Foto: Radio Bihać
Agencija za vodno područje rijeke Saveze obavijestila je javnost da se na osnovu analize trenutno zabilježenih vodostaja na hidrološkom monitoring sistemu vodnog područja bilježi vanredno stanje.

Ističu da je vanredno hidrološko stanje i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 9. decembra.

"Na slivnom području rijeke Une i Sane, na svim hidrološkim stanicama bilježi se porast vodostaja. Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na svim stanicama na slivovima rijeka Une i Sane", naglasili su iz Agencije.

Poručili su i da se zbog prestanka padavina, tokom dana očekuje stagnacija i opadanje vodostaja na svim vodomjernim stanicama.

Podaci Agencije za vodno područje rijeke Save
Podaci Agencije za vodno područje rijeke Save

"Tokom sutrašnjeg dana očekuje se prestanak vanrednog hidrološkog stanja. Na ostalim vodomjernim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH bilježi se stabilan nivo vodostaja", ističu.

Sugerirano je nadležnim institucijama da prate stanje na terenu i postupaju u skladu sa ovlaštenjima kako bi se provele mjere i aktivnosti zaštite građana i materijalnih dobara.