BiH
18

Zabilježene brojne nepravilnosti na glasačkim mjestima

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mobilni timovi Koalicije "Pod lupom" od jutros do 18:00 su posjetili više od 550 biračkih mjesta.

Najčešće nepravilnosti koje su zapazili odnose se na omogućavanje glasanja biračima sa nevažećim dokumentima, istovremeno ubacivanje svih glasačkih listića u glasačku kutiju, pomaganje od strane biračkih odbora biračima da glasaju u kabini, porodično glasanje, "profesionalne“ pomagače, agitovanje od strane aktivista političkih partija u blizini biračkog mjesta, te prisustvo plakata političkih partija u krugu od 50 metara.

Mobilni timovi prijavili su lokalnim izbornim komisijama više od 50 kritičnih situacija, od kojih je najčešća bila onemogućavanje posmatrača Koalicije da uđu na biračko mjesto, iznošenje praznih glasačkih listića sa biračkog mjesta (npr. Bihać: BM 003A046, Livno: BM106A010, BM 106A011), onemogućavanje nadgledanja brojanja zaprimljenih listića prije otvaranja biračkog mjesta, dovoženje i glasanje birača na biračko mjesto kojem ne pripadaju (Stolac, BM 176A011), glasanje u ime drugih osoba (Stolac, BM 176A007), te izbjegavanje čitanja naglas imena birača pri identifikaciji (Brčko). Iz Jajca, sa više biračkih mjesta stižu prijave o više od 2 osobe iza paravana. Sa područja Doboja, MZ Mitrovići na biračkom mjestu 038B060, posmatrač je prijavio ponude od stranačkih posmatrača za dogovor i "zatvaranje očiju“ tokom brojanja glasova i njihovog dogovora o podjeli glasova.

Regionalni uredi Koalicije zaprimili su više od 140 prijava građana, od kojih se većina odnosi na agitovanje prema glasačima u blizini biračkih mjesta, umrle osobe na biračkim spiskovima, kupovinu glasova, distribuciju kopija glasačkih listića sa označenim subjektima i drugog promotivnog materijala stranaka oko biračkog mjesta.

U popodnevnim satima zaprimljen je veliki broj prijava građana protiv SDA na području TK (Živinice, Lukavac, Tuzla, Banovići), a odnose se na podmićivanje glasača, ponude prisutnima na biračkom mjestu da se napravi konsenzus i glasa za ljude koji nisu izašli na izbore, kupovanje hrane glasačima, i opšte agitovanje da se glasa za tu stranku. Sa područja Cazina i Zvornika stižu prijave građana o planovima da se vrše nedozvoljene aktivnosti na dopisivanju ličnih glasova kandidata (kod preferencijalnog glasanja).