Ubistvo policajaca 2018.
56

Zabilješka sa suđenja Savi Marinkoviću i drugima: "Otresla je ona budala glave onim policajcima"

S. Š.
Danas je nastavljeno suđenje trojici osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca (Foto: T. S./Klix.ba)
Danas je nastavljeno suđenje trojici osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca (Foto: T. S./Klix.ba)
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je održan glavni pretres u predmetu "Sava Marinković i drugi" zbog ubistva policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Tako je danas, pred sudijom Igorom Todorovićem, ispitivan svjedok Emir Mehmedagić.
Mehmedagić je policijski službenik MUP-a KS u sektoru krim-policije i jedan je od policajaca koji je 26. oktobra 2018. godine došao na lice mjesta, nakon ubistva na Alipašinom Polju.

Također, Mehmedagić je član istražnog tima koji je formiran po nalogu Tužilaštva KS, a sve s ciljem prikupljanja dokaza za ubistvo sarajevskih policajaca.

Mehmedagić priča da je odmah po pozivu svog nadređenog, te kobne noći došao na lice mjesta gdje je zatekao ogroman broj policajaca. Ujedno, pričao je da je Šehovića poznavao površno, dok je sa Vujinovićem išao zajedno na Policijsku akademiju.

Što se tiče samog slučaja, Mehmedagićev zadatak od početka je bio prikupljanje svjedoka koji bi mogli pomoći kod identifikacije počinilaca krivičnog djela i u krajnjem slučaju rasvjetljavanja ovog slučaja - dakle, analiza komunikacije koja se vezuje isključivo za ubistvo sarajevskih policajaca.

Otuđene automobile koristili pri sljedećim krađama

Na samom početku svog današnjeg izlaganja kao svjedoka, Mehmedagić priča da je snimcima videonadzora sa neposrednih objekata uočio automobil koji je ranije prijavljen kao otuđen.

"Tih dana se puno vozila kralo na cijelom području Kantona Sarajevo i povezao sam počinitelje ubistva sa krađom. Moj dalji zadatak je bio da tražim neposredne svjedoke iz kruga gdje je počinjeno ubistvo. Na licu mjesta je pronađen brisač za koji je kasnije utvrđeno da se radi o dijelovima koji se ugrađuju na 'Seat'. Kasnije smo videonadzorom utvrdili da je na licu mjesta bio 'Seat' koji je ranije prijavljen kao otuđen i to baš sa područja Alipašinog Polja", govori Mehmedagić.

Nadalje, dodaje kako su on i njegove kolege došli do zaključka kako počinitelji krivičnog djela, ukradena vozila koriste za dalje otuđivanje vozila.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)

Naime, "Seat" je otuđen u noći 5. na 6. oktobar 2018. godine, a nestanak je prijavio Armin Orlovčić. Također, policija je potom, isti taj automobil uočila na još jednoj lokaciji u Sarajevu i to 23. oktobra 2018. godine - dakle tri dana prije ubistva - što, prema riječima Mehmedagića, implicira da su počinitelji krivičnog djela "Teška krađa" otuđeni automobil koristili pri otuđenju sljedećeg automobila.

Mehmedagić je ispričao da su za otuđene automobile radili iznudu, u smislu da su od vlasnika tražili da otplati sopstveni automobil. To potvrđuje to što se Miro Mrkonjić sastao sa Orlovčićem, vlasnikom "Seata" i zahtijevao od njega novac za automobil.

Potom, ono što je interesantno kod ovog "Seata" za kojeg svjedok Mehmedagić tvrdi da ga koristili Marinković, Macan i Trifković i noći između 25. i 26. oktobra 2018. godine, jeste što kod tog automobila brisači stoje uspravno, uz štok, a što je svjedok sa lica mjesta - sa kojim je Mehmedagić razgovarao - potvrdio.

Naime, u razgovoru sa jednim od svjedoka koji su se našli u neposrednoj blizini događaja, Mehmedagić je dobio odgovor da je te noći uočen takav "Seat" kod kojeg su brisači bili tako postavljeni, a koji je pritom prošao velikom brzinom.

Zadatak tima u kojem se nalazi Mehmedagić, a koji je bio formiran specijalno za ovaj slučaj, bilo je i dešifrovanje meta podataka iz kriptovanog telefona za koji je kasnije utvrđeno da su ga koristili Marinković, Macan i Trifković.

Utvrdili su da se takav telefon koristi kod planiranja i izvršenja krivičnih djela. Radi se o telefonu marke "Blackberry" koji nije fizički pronađen, ali je moguće iz njega dobiti podatke putem aplikacije Sky.

Službene zabilješke na osnovu meta podataka

Mehmedagić je, uz pitanja tužiteljica Aide Topalović i Šejle Heljić, pročitao i obrazložio službene zabilješke koje potpisuju on i njegove kolege iz tima. Na njima se nalaze listinzi za kriptovanog telefona, razgovori između Marinkovića, Macan, Trifkovića i Miloša Božovića i Aleksandra Nikolića.

U jednoj od tih službenik zabilješki, koja je nastala dana sedmog novembra 2022. godine, evidentiran je razgovor između dva lica koja se raspituju o jednom članu policijskog tima koji je formiran za ovaj slučaj. U još jednoj od tih zabilješki, još jednom su zabilježene prijetnje za jednog policijskog službenika. No, to nije predmet ovog slučaja te o tome Mehmedagić nije puno govorio.

Mehmedagić je spomenuo i jedan poziv koji je evidentiran za vrijeme dok je Sava Marinković bio u zatvoru u Njemačkoj, a na kojem je rečeno:"Otresla je ona budala glave onim policajcima u Sarajevu".

Branitelj Duško Tomić i drugooptuženi Aleksandar Macan (Foto: T. S./Klix.ba)
Branitelj Duško Tomić i drugooptuženi Aleksandar Macan (Foto: T. S./Klix.ba)

Inače, svi ovi podaci koji su prikupljeni putem Sky aplikacije vezuju se, ne samo za pozive trojice osumnjičenih, već i za kontakte njihovih kontakata. Otuda dolaze prethodno navedeni razgovori iz kojih nije navedeno ko ih je vodio, odnosno ko je razgovarao.

Nakon svjedočenja Mehmedagića, uslijedila su pitanja odbrane.

Advokat prvooptuženog Save Marinkovića, advokat Bojan Veselinović, postavio je pitanje kolika osoba je viđeno u "Seatu" na snimcima videonadzora. Mehmedagić je odgovorio da može potvrditi prisustvo dvije osobe, dok se silueta treće osobe nazire na zadnjem sjedištu.

Advokat drugooptuženog Aleksandra Macana, Duško Tomić, postavio je pitanje Mehmedagiću otkud dva živa neispaljena metka na mjestu ubistva.

Mehmedagić je odgovorio da je njegov kolega, policijski službenik - za kojeg nije bio siguran kako se zove - kada je došao na lice mjesta bio uplašen te je iz straha repetirao pištolj. Dodao je i da se to može potvrditi jer je njegov kolega sačinio službenu zabilješku o tome.

Postupajuće tužiteljice Topalović i Heljić za sljedeće ročište su najavile svjedokinju Aleksandru Mizdrak, a nastavak suđenja je zakazan za sedmi mart s početkom u 9 sati i 30 minuta.