BiH
15

Zabava za najmlađe i rođendan "Superbusa"

FENA
Foto: FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mobilni-edukativni tim SOS Dječjih sela BiH "Superbus" organizirao je danas u Velikom parku Trgu djece Sarajeva veliku rođendansku zabavu, druženje djece, roditelja i mladih u prisustvu volontera koji su prošli obuku o metodologiji „učenja kroz igru“.

Ovaj nesvakidašnji događaj, realiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije u saradnji sa SOS Kinderdorf Austrije, te internacionalne organizacije "Porticus", okupio je veliki broj sudionika, zainteresiranih za kreativne radionice i razvijanje specifičnih sposobnosti putem aktivnosti u sklopu SOS-programa za mlade.

Kako je Feni kazala koordinatorica mobilno-edukativnog projekta Superbus Mersiha Kolčaković, ove godine Superbus obilježava 12 godina postojanja i djelovanja čijim je edukativnim programima dosada obuhvaćeno oko 80.000 djece iz BiH i regiona.

"Osim što podržavamo djecu u procesu organizacije slobodnog vremena, formalnog i neformalnog učenja, također, educiramo i roditelje i nastavnike na planu unapređenja kvaliteta obrazovanja i rada s djecom", ističe Kolčaković i dodaje da je u tom pogledu ostvarena veoma dobra suradnja sa školama, vrtićima, bolnicama, odnosno svim ustanovama u kojima se djeca nalaze.

Po njenim riječima, Superbus koristi igru kao osnovni metod učenja putem kojeg djeca spoznaju svijet oko sebe, otkrivaju svoje mogućnosti, stiču iskustva, razvijaju kreativnost i maštu, uče se empatiji i timskom radu, te grade samopouzdanje i samopoštovanje.

Igra, u skladu s ovom metodom, predstavlja temelj za usvajanje motoričkih, socijalnih, emocionalnih i kognitivnih vještina, te doprinosi razvoju djece na fizičkom, intelektualnom i emocionalnom nivou.

U sklopu projekta Superbus je 50 mladih sa područja Goražda, Gračanice, Mostara, Sarajeva i Istočnog Sarajeva osposobljeno da samostalno vodi radionice za djecu u svojim lokalnim sredinama koristeći igru kao osnovno sredstvo učenja.

Superbusovoj proslavi rođendana pridružili su se i mladi ljudi uključeni u aktivnosti SOS Programa za mlade i Udruženja mladih „Nautilus“, promovirajući aktivnosti SOS Dječjih sela BiH orijentirane ka osnaživanju kapaciteta najmlađih stanovnika i marginaliziranih grupa te njihovoj socijalnoj uključenosti.

U proteklih 12 godina, Superbus tim je na 209 lokacija organizirao više od 4.000 radionica za oko 80.000 djece i 11.000 odraslih, a radi pružanja podrške kvalitetnom razvoju djece, promovirajući dječja prava, solidarnost, toleranciju i uvažavanje različitosti.