{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za žrtve trgovine ljudima 122.000 KM

S
24.12.2009. u 14:28
0
0
Za žrtve trgovine ljudima 122.000 KM
0
Za žrtve trgovine ljudima 122.000 KM
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i predstavnici nevladinih organizacija koje pomažu žrtvama trgovine ljudima potpisali su danas u Sarajevu protokole i odluke o dodjeli sredstava, čija je ukupna vrijednost 122.000 KM.
Iz grant sredstava koje je osiguralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, za interventne potrebe i nezavisni monitoring po 11.250 KM dodijeljeno je nevladinim organizacijama "Žene sa Une" Bihać, "Budućnost" Modriča, Fondacija lokalne demokratije i Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Halilović je na konferenciji za novinare rekao da je "Udruženim ženama" iz Banjaluke, "Mediki" iz Zenice, "MFS Emausu" Gračanica/Sarajevo i "Ženama BiH" iz Mostara dodijeljeno po 11.500 KM iz grant sredstava koja je osigurala Međunarodna organizacija za migracije /IOM/, te da je iz istih sredstava 20.000 KM dodijeljeno "Emausu" za interventne potrebe.

Iz grant sredstava koje je osigurala Vlada Norveške za interventne potrebe, nevladinim organizacijama "La strada" i "Udružene žene" iz Banjaluke dodijeljeno je po 5.000 KM, a "Lari" iz Bijeljine 1.000 KM.

Halilović kaže da će ove nevladine organizacije dodijeljena sredstva utrošiti za direktnu pomoć i zaštitu žrtava trgovine ljudima i to za program reintegracije individdualnih žrtava, te za održivost sigurnih kuća.

On je dodao da korisnice sredstava imaju obavezu prihvatiti i zbrinuti svaku žrtvu kojoj je potrebno zaštitno zbrinjavanje i stanovanje.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija rekla je da je u ovoj godini registrovano 25 lica koje su bile žrtve trgovanja ljudima, od kojih je 19 lica iz BiH, a šest su strani državljani.

Prema njenim riječima, u BiH se u zadnje tri godine smanjuje broj žrtava seksualnog nasilja i trgovine ljudima.

Predstavnici nevladinih organizacija koje pomažu žrtvama trgovine ljudima su se zahvalile na dodijeljenim sredstvima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: