{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za žrtve trgovine ljudima 122.000 KM

S
24.12.2009. u 14:28
0
0
Za žrtve trgovine ljudima 122.000 KM
0
Za žrtve trgovine ljudima 122.000 KM
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i predstavnici nevladinih organizacija koje pomažu žrtvama trgovine ljudima potpisali su danas u Sarajevu protokole i odluke o dodjeli sredstava, čija je ukupna vrijednost 122.000 KM.
Iz grant sredstava koje je osiguralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, za interventne potrebe i nezavisni monitoring po 11.250 KM dodijeljeno je nevladinim organizacijama "Žene sa Une" Bihać, "Budućnost" Modriča, Fondacija lokalne demokratije i Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Halilović je na konferenciji za novinare rekao da je "Udruženim ženama" iz Banjaluke, "Mediki" iz Zenice, "MFS Emausu" Gračanica/Sarajevo i "Ženama BiH" iz Mostara dodijeljeno po 11.500 KM iz grant sredstava koja je osigurala Međunarodna organizacija za migracije /IOM/, te da je iz istih sredstava 20.000 KM dodijeljeno "Emausu" za interventne potrebe.

Iz grant sredstava koje je osigurala Vlada Norveške za interventne potrebe, nevladinim organizacijama "La strada" i "Udružene žene" iz Banjaluke dodijeljeno je po 5.000 KM, a "Lari" iz Bijeljine 1.000 KM.

Halilović kaže da će ove nevladine organizacije dodijeljena sredstva utrošiti za direktnu pomoć i zaštitu žrtava trgovine ljudima i to za program reintegracije individdualnih žrtava, te za održivost sigurnih kuća.

On je dodao da korisnice sredstava imaju obavezu prihvatiti i zbrinuti svaku žrtvu kojoj je potrebno zaštitno zbrinjavanje i stanovanje.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija rekla je da je u ovoj godini registrovano 25 lica koje su bile žrtve trgovanja ljudima, od kojih je 19 lica iz BiH, a šest su strani državljani.

Prema njenim riječima, u BiH se u zadnje tri godine smanjuje broj žrtava seksualnog nasilja i trgovine ljudima.

Predstavnici nevladinih organizacija koje pomažu žrtvama trgovine ljudima su se zahvalile na dodijeljenim sredstvima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: