{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za zločine u Srebrenici osuđena 21 osoba na 406 godina zatvora

5.7.2012. u 20:14
7
Za zločine u Srebrenici osuđena 21 osoba na 406 godina zatvora
7
Za zločine u Srebrenici osuđena 21 osoba na 406 godina zatvora
Foto: Ilustracija
Za genocid i zločine počinjene u Srebrenici, u Haškom tribunalu i Sudu BiH krivim je proglašeno 38 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske.
U proteklih 17 godina, pravosnažno je osuđena 21 osoba, na ukupno 406 godina zatvora, od kojih je samo jedna proglašena krivom za genocid.

Ostalih 15 bivših pripadnika vojske i policije čeka konačnu presudu u Haškom tribunalu ili Sudu BiH. Dvojica od tih nepravosnažno osuđenih dobili su doživotnu kaznu, a ostali ukupno 327 godina zatvora.

Za zločine i genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici, kada je, prema sudskim presudama, ubijeno oko 7.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, ukupno su dosuđene 733 godine zatvora i dvije doživotne kazne.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), i Zdravko Tolimir, nekadašnji pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove komandanta Glavnog štaba VRS-a, optuženi su za genocid u Srebrenici i suđenja su im u toku.

Nepravosnažnom presudom Momčilo Perišić, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, također je osuđen i za zločine u Srebrenici, na 27 godina zatvora.

Krivicu za zločine u Srebrenici priznalo je osam osoba. Prvi je krivicu priznao Dražen Erdemović, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda, koji je u Haškom tribunalu osuđen na pet godina.

“Osobe iz prvog autobusa su imale povez na očima i bile su im ruke zavezane na leđima. (…) Odveli smo te ljude, ne mogu tačno da kažem, ali mislim 100 do 200 metara od autobusa, i onda nam je bilo naređeno da pucamo u te ljude”, kazao je Erdemović, dodavši da su ljudi iz autobusa izvođeni po grupama i strijeljani.

O aktivnostima pripadnika Desetog diverzantskog odreda, Centra za obuku na Jahorini, Drugog odreda iz Šekovića, Zvorničke i Bratunačke brigade, te Drinskog korpusa, BIRN – Justice Report je napravio šest analiza.

U svakoj pojedinačno, a na osnovu utvrđenih sudskih činjenica, BIRN – Justice Report je opisao odgovornost i aktivnosti pojedinih pripadnika jedinica vojske i policije RS-a, te naveo svjedočenja preživjelih i drugih svjedoka.

Analize će biti objavljene u narednim danima, do 11. jula ove godine, kada se obilježava 17. godišnjica od počinjenja genocida i kada će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci više od 500 identificiranih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: