{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za zdravstvene radnike edukacija o prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici

F
25.4.2007. u 12:44
0
0
Za zdravstvene radnike edukacija o prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici
0
Za zdravstvene radnike edukacija o prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici
U organizaciji Fondacije lokalne demokracije, danas je u Sarajevu počela s radom dvodnevna radionica o prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici.
Ova radionica se održava u okviru projekta “Implementacija Akcionog plana prevencije, zaštite i borbe protiv nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo” a namijenjena je edukaciji zdravstvenih radnika uposlenih u domovima zdravlja Kanton Sarajevo.

Mehanizmi i načini prijave nasilja u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, jedna je od tema o kojoj će biti govora tokom današnje radionice. O ovoj temi govorit će predavačica ispektorica-koordinatorica za zaštitu od nasilja u porodici u MUP-u KS-a Suvada Kuldija.

Menadžerica 'Sigurne kuće' Nasiha Omanović govorit će o sistemu zaštite žrtava porodičnog nasilja.

O identifikaciji rizičnih porodica i ulozi porodičnog ljekara u ranom otkrivanju nasilja u porodici govorit će primarijus dr. Sabaheta Dračić.

Za sutra je predviđeno predavanje prim. dr. Vesne Čengić o temama 'Vrste povreda kao posljedica nasilja u porodici' i 'Pristup žrtvi s tjelesnim povredama'.

Protokol o saradnji ministarstava KS-a, unutarnjih poslova, rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica, zdravstva, pravde i uprave, Udruženja BH novinari, te Fondacije lokalne demokracije potpisan je 11. novembra 2005., a cilj saradnje je rezultirao kreiranjem i izradom Nacrta Akcionog plana.

- Ovim je pružena mogućnost razvoja sistemske strategije u zajedničkoj prevenciji, borbi i zaštiti od nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo, te senzibiliziranju javnosti o problemu nasilja u porodici kao javnog problema u čijem razotkrivanju, prevenciji, zaštiti i pomoći bi trebali svi aktivnije sudjelovati, kazala je Edita Pršić, službenica za odnose s javnošću Fondacije lokalne demokracije.

Projekt je finansiran od SDC-a Švicarskog programa podrške nevladinim organizacijama u BiH 2007.

“U narednom periodu planirano je i izdavanje jednog priručnika koji će pomoći uposlenicima u prepoznavanju povrede i savjetodavnim uslugama. Cilj nam je da senzibilišemo širu javnost o ovom problemu, i da svi aktivno učestvujemo u borbi protiv ove pošasti”, kazala je Pršić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: