BiH
0

Za zdravstvene radnike edukacija o prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici

FENA
U organizaciji Fondacije lokalne demokracije, danas je u Sarajevu počela s radom dvodnevna radionica o prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici.

Ova radionica se održava u okviru projekta “Implementacija Akcionog plana prevencije, zaštite i borbe protiv nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo” a namijenjena je edukaciji zdravstvenih radnika uposlenih u domovima zdravlja Kanton Sarajevo.

Mehanizmi i načini prijave nasilja u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, jedna je od tema o kojoj će biti govora tokom današnje radionice. O ovoj temi govorit će predavačica ispektorica-koordinatorica za zaštitu od nasilja u porodici u MUP-u KS-a Suvada Kuldija.

Menadžerica 'Sigurne kuće' Nasiha Omanović govorit će o sistemu zaštite žrtava porodičnog nasilja.

O identifikaciji rizičnih porodica i ulozi porodičnog ljekara u ranom otkrivanju nasilja u porodici govorit će primarijus dr. Sabaheta Dračić.

Za sutra je predviđeno predavanje prim. dr. Vesne Čengić o temama 'Vrste povreda kao posljedica nasilja u porodici' i 'Pristup žrtvi s tjelesnim povredama'.

Protokol o saradnji ministarstava KS-a, unutarnjih poslova, rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica, zdravstva, pravde i uprave, Udruženja BH novinari, te Fondacije lokalne demokracije potpisan je 11. novembra 2005., a cilj saradnje je rezultirao kreiranjem i izradom Nacrta Akcionog plana.

  • Ovim je pružena mogućnost razvoja sistemske strategije u zajedničkoj prevenciji, borbi i zaštiti od nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo, te senzibiliziranju javnosti o problemu nasilja u porodici kao javnog problema u čijem razotkrivanju, prevenciji, zaštiti i pomoći bi trebali svi aktivnije sudjelovati, kazala je Edita Pršić, službenica za odnose s javnošću Fondacije lokalne demokracije.

Projekt je finansiran od SDC-a Švicarskog programa podrške nevladinim organizacijama u BiH 2007.

“U narednom periodu planirano je i izdavanje jednog priručnika koji će pomoći uposlenicima u prepoznavanju povrede i savjetodavnim uslugama. Cilj nam je da senzibilišemo širu javnost o ovom problemu, i da svi aktivno učestvujemo u borbi protiv ove pošasti”, kazala je Pršić.