Saopćenje Senada Šepića
64

Za zatvaranje Zemaljskog muzeja odgovorno je Vijeće ministara

Klix.ba
Senad Šepić
Senad Šepić
Povodom najave direktora Zemaljskog muzeja BiH, Adnana Busuladžića, da će početkom oktobra ova institucija zatvoriti svoja vrata, te napisa u medijima u vezi sa grantom Ministarstva civilnih poslova BiH, oglasio se i Senad Šepić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik ministra civilnih poslova BiH u prošlom sazivu.

"Zemaljski muzej je sve do 2010. od Ministarstva civilnih poslova BiH dobijao za plaće i režije godišnje po 850.000 KM. Zahvaljujući Ministarstvu civilnih poslova BiH, Zemaljski muzej je bio priljučen na mrežu grijanja institucija BiH, tako da nije plaćao troškove grijanja; SDA je upravo i zbog ovih razloga insistirala na većem budžetu institucija BiH, te su zahvaljujući ovom manjkavom budžetu grantovi Ministarstva civilnih poslova BiH ili smanjeni ili u potpunosti skinuti, kao što je slučaj sa grantom za podršku nevladinom sektoru", navodi Šepić i dodaje:

"Pored Zemaljskog muzeja BiH, postoji šest institucija kulture od značaja za državu BiH (čiji je osnivač država BiH) i sve do 2010. godine Ministarstvo civilnih poslova BiH im je za rad uplaćivalo oko 2 miliona KM – zbog ovih sedam institucija je i uspostavljen grant za podrušku institucijama kulture od značaja za BiH, a sve dok se ne riješi njihov pravni status; Neprihvatljivo je da je najveći iznos granta 350.000 KM, što Zemaljskom muzeju nikako ne može biti dovoljno za finansiranje, pogotovo što su ta sredstva u kriterijama predviđena za programe, a ne za plaće i režije, stoga u potpunosti razumijem stav Busuladžića o tome da je Ministarstvo civilnih poslova BiH koncipiralo konkurs na način da institucije koje su riješile suštinsko pitanje osnivača, s redovnim plaćama, putem različitih projekata učestvuju na ovom konkursu, što je u potpunoj suprotnosti sa prvobitnom idejom o osnivanju granta za sedam institucija kulture od značaja za BiH i što ne osigurava nastavak rada Zemaljskom muzeju kao jednoj od najvažnijih institucija kulture, ne samo u BiH, nego i mnogo šire".

Šepić ističe kako će zbog svega navedenog u Predstavničkom domu PS BiH predložiti inicijativu da Vijeće ministara BiH, zbog ovih vlastitih propusta (a ne propusa menadžmenta Zemaljskog muzeja BiH), iz budžetske rezerve uplati sredstva na račun Zemaljskog muzeja BiH na nivou iz 2010. godine.

"Pozivam Vijeće ministara BiH da na narednoj sjednici, prilikom odlučivanja o grant podršci institucijama BiH, uvaži navedeno i da iz budžetske rezrerve osigura minimalna sredstva za rad Zemljskog muzeja BiH, Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, te ostalih institucija kulture od značaja ovu državu".