BiH
0

Za zaštitu nacionalnih spomenika u BPK-a 80.000 KM

FENA
Federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš i načelnik općine Goražde Mustafa Kurtović danas su potpisali i prve ugovore o sufinansiranju zaštite od daljnjeg propadanja dva nacionalna spomenika na području općine Goražde. Riječ je o turbetima porodice Sijerčić u naselju Odžak te srednjevjekovnoj nekropoli stećaka u selu Kosače.

U ove svrhe Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdvojilo je 30.000 KM.

Kako je ovom prilikom kazao ministar Obhođaš, Federalno ministarstvo prostornog uređenja zajedno sa ministarstvom kulture dužno je da vodi brigu o nacionalnim spomenicima koji se nalaze na Privremenoj listi i koje je državna komisija proglasila nacionalnim spomenicima.

„Na području BPK-a na privremenoj listi imamo tri spomenika. To su Sinan-begova džamija u Goraždu, turbeta porodice Sijerčić i nekropola stećaka u selu Kosače što je jedno cijelo historijsko područje. Iz budžeta za ovu godinu izdvojili smo dio sredstava kako bi smo sufinansirali odnosno učestvovali u zaštiti od daljnjeg propadanja sva tri ova spomenika“ – kazao je ministar Obhođaš koji je danas potpisao i ugovor sa predsjednikom izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Goražde Nusretom Čengićem o sanaciji oštećenja Sinan-begove džamije u Goraždu, vrijedan 50.000 KM.

Načelnik općine Goražde Mustafa Kurtović istakao je da će sredstva biti potrošena u prave svrhe.

Kako je istaknuto danas, turbeta Sijerčića predstavljaju veliku historijsku vrijednost s obzirom da pripadaju članovima muslimanske porodice poznate između ostalog i po tome što je ona brinula i o stanju crkve kod Goražda, što, kako je istaknuto, dovoljno govori o širini i vjerskoj toleranciji jedne musliamnske porodice onoga vremena.

Turbeta Sijerčića nalaze se na Privremenoj listi nacionalnih spomenika. Potječu iz 18.stoljeća i u njima su sahranjeni članovi ugledne muslimanske porodice Sijerčića po kojima je naselje u blizini i dobilo ime. U gronjem turbetu sahranjen je Sinan-beg Sijerčić koji je podigao i džamiju u Goraždu a u donjem turbetu su sahranjeni otac i sin, također članovi porodice Sijerčić.

Kada je riječ o Nekropoli stećaka u selu Kosače za koju se pretpostavlja da potiče iz bronzanog, željeznog ili kasnog srednjeg vijeka, ona ima status nacionalnog spomenika za što je donesena odluka komisije. Nekropola je imala oko 35 stećaka (15 ploča i dva sanduka) a ranije i mnogo više. Nadgrobni spomenici su bili dobro obrađeni ali su vremenom djelimično oštećeni ili su utonuli u okolni teren.

Sinan-begova džamija prema historijskim podacima datira od oko 1600. godine, ali na džamiji nije sačuvan tarih. Ona je jedna od dvije džamije Sinan-bega Sijerčića koje su postojale do Drugog svjetskog rata i koje se spominju još u 18.stoljeću. Jedna je stradala tokom svjetskog rata, a druga je sadašnja džamija u Goraždu.