Razni nivoi vlasti u BiH
0

Za zakup poslovnih prostora utrošeno 111 miliona KM

SRNA
Irena Hadžiabdić
Irena Hadžiabdić
Različiti nivoi vlasti u BiH su od 2004. do 2009. godine iz budžeta izdvojili nešto više od 111 miliona KM za plaćanje troškova stranaka, uključujući i kiriju.

Prema izvještajima Centralne izborne komisije BiH, na koje se poziva Centar za istraživačko novinarstvo, opštine i druge institucije vlasti su od 2004. do 2009. godine strankama ustupile na besplatno korištenje najmanje 246 poslovnih prostora.

U tom periodu Stranka demokratske akcije (SDA) besplatno je koristila 50 javnih prostorija, Stranka za BiH 34, Socijaldemokratska partija BiH 25, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH 24, Srpska demokratska stranka 22, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Partija demokratskog progresa po 19, a Socijalistička partija 17. 

Ostala 53 ustupljena prostora koristile su druge stranke. 

Prema riječima predsjednice CIK-a BiH Irene Hadžiabdić, 19 opština nije ni donijelo odluku o cijenama zakupa. 

Stranke su, uglavnom, dobijale na korištenje poslovne prostore, a u pojedinim opštinama su im dodjeljivane i zgrade predškolskih ustanova. 

U ulici Maršala Tita broj 9 u centru Sarajeva svoje kancelarije smjestilo je nekoliko stranaka. 
Stranka za BiH, prema riječima direktora Službe za zajedničke poslove Federacije BiH, godinama odbija da potpiše s njima ugovor o zakupu uz obrazloženje da je zgrada u kojoj je smještena njena kancelarija državna imovina i da zbog toga ugovor ne mogu potpisivati sa FBiH. 	

Iako su potpisali ugovor, rentu u ovoj zgradi ne plaćaju ni SDA, Liberalna demokratska stranka, HDZ 1990, Hrvatska seljačka stranka-Nova hrvatska inicijativa, Socijaldemokratska unija i Ekološka stanka.