Vijeće ministara BiH
0

Za zakup institucija BiH 26.705.051 KM

SRNA
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH u kojoj se navodi da će u ovoj godini za zakup institucija BiH iz budžeta biti plaćeno 26.705.051 KM.

Prema dostavljenim podacima 4.689.783 KM je izdvojeno za zakup diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, zakup stanova 8.338.640 KM, a za zakup skladišnog prostora 434.226 KM, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U BiH najveći dio sredstava za zakup poslovnog prostora ili zgrada izdvaja Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 713.787 KM, s tim da će godišnji zakup iznositi 638.800 KM ako se uzme u obzir ušteda nakon useljenja u novi objekat.

Na sjednici je donesena odluka o usvajanju Plana rada Agencije za statistiku BiH za ovu godinu, prema kojem će se nastavi rad na izgradnji i modernizaciji statističkog sistema BiH.

Agencija za statistiku BiH planira da u ovoj godini nastavi sa primjenom Zakona o statistici BiH i harmonizaciji statističke legislative BiH i EU. 

Planiran je nastavak stalnog rada na pripremama za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, s tim da je potrebno donošenje zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Vijeća ministara BiH je donio odluku o rasporedu tri miliona KM za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite.
Donesena je i odluka o osnivanju Vijeća za razvoj korisnika intelektualne svojine koji će biti savjetodavno-koordinaciono tijelo Instituta za intelektualnu svojinu BiH, navodi se u saopštenju.