|

Za vrijeme SFF-a pojačana inspekcija u ugostiteljstvu, trgovini i iznajmljivanju apartmana

Za vrijeme SFF-a pojačana inspekcija u ugostiteljstvu, trgovini i iznajmljivanju apartmana
14
A. P.
16.8.2019. u 08:41
16
komentara
14

dijeljenja
Za vrijeme SFF-a pojačana inspekcija u ugostiteljstvu, trgovini i iznajmljivanju apartmana Foto: H. M./Klix.ba
Porezna uprava Federacije BiH obavijestila je sve porezne obveznike u Kantonu Sarajevo, a posebno porezne obveznike koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja apartmana, stanova, kuća, kreveta i sl. da će u vrijeme održavanja manifestacije SFF, od 16. do 23. augusta 2019. godine, pojačano provoditi djelimične inspekcijske nadzore u predmetu registracije djelatnosti, prijavljivanja radnika, evidentiranja prometa i izdavanja fiskalog računa, kao i izvršavanja ostalih obaveza u sladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH, drugim poreznim zakonima i podzakonskim aktima.
Porezna uprava Federacije BiH podsjeća i građane da su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun. Zakonom o fiskalnim sistemima propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta ili mjesta gdje je izvršena usluga.

Shodno navedenom, kako građani Sarajeva i turisti, prilikom inspekcijske kontrole ne bi imali neugodnosti, porezni obveznici su u obavezi da izdaju fiskalni račun za svaku izvršenu uslugu.

"Podsjećamo obveznike da su za nepoštivanje odredbi Zakona o fiskalnim sistemima, odnosno za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa propisane visoke novčane kazne u iznosu od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike. Navedene nepravilnosti mogu biti osnov i za privremeno obustavljanje poslovnih aktivnosti pečaćenjem poslovnih prostorija. Za ponovo učinjene prekršaje obveznika u naredne dvije godine propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana.
Inspektori Porezne uprave FBiH će aktivnost inspekcijskog nadzora provoditi svakog dana u toku radnog vremena i van radnog vremena, ali i u dane vikenda, u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline. Porezna uprava FBiH želi biti partner poreznim obveznicima i poziva sve obveznike da svoje poslovanje usklade sa zakonom, jer je to najsigurniji način poslovanja", saopćeno je iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...