BiH
7

Za Vladu RS-a bošnjački đaci iz Vrbanjaca kao da ne postoje

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca iz Kotor-Varoši pitaju se kako je moguće da je predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović proglašena za najtolerantnijeg političara, a njihova djeca su izgubila godinu, jer ni Vlada ni resorno ministarstvo RS-a nisu pokazali razumijevanje da ovi đaci ostvare ustavno pravo pohađanja nastave iz nacionalne grupe predmeta.

Ovo je u izjavi Feni rekla majka dvoje đaka u Vrbanjcima Hava Varošić, ističući da su i zadnje tri sedmice slali dopise premijerki Željki Cvijanović ali nisu dobili nikakav odgovor.

"Nikada nam nije odgovorila da želi sastanak s nama i pitamo se zbog čega je onda izabrana za najtoleratnijeg političara, a naša djeca su već izgubila ovu školsku godinu", rekla je Hava Varošić, predstavnica roditelja djece u Vrbanjcima.

"Neko će i za to odgovarati", kategorična je Varošić.

I pored činjenice da niko od nadležnih u RS nema sluha za njihove zahtjeve, ona naglašava da oni neće od njih odustati, pa i ako bošnjački đaci ni u septembru ponovo ne krenu u školu.

Roditelji ovih učenika, kao i na početku ove školske godine, svaki dan dolaze pred školu u Vrbanjcima od 8.00 do 8.30 sati te i na taj način podsjećaju nadležne da samo traže pravo da đaci uče nacionalnu grupu predmeta.

Ipak, niko ih ni iz Ministarstva prosvjete RS nije zvao na razgovor.

"Situacija je takva kao da naša djeca za njih ne postoje", ogorčena je Varošić.

Pitaju se, kaže, da li će oni morati da se isele iz RS kako bi ostvarili svoja prava, iako kao konstitutivan narod po Ustavu RS imaju zagarantirana sva prava.

U ovoj područnoj školi u Vrbanjcima ima 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih je 149-o je Bošnjaka, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.