Prognoza za BiH
46

Za vikend nove padavine i bez naznaka za stabilizacijom vremena u narednim danima

S. Š.
Izvor: BHMeteo.ba
Izvor: BHMeteo.ba
U danima nadolazećeg vikenda stvorit će se uslovi za nove padavine, dok meteorolozi najavljuju da bi na planinama centralnog pojasa Bosne mogao pasti i najveći snijeg od početka ove godine.

Za danas je u Bosni i Hercegovini najavljeno prolazno stabilnije vrijeme, dok će tokom dana u većem dijelu zemlje biti sunčanih perioda.

U noći na subotu možemo se pripremiti za postepeno naoblačenje sa zapada, oko ponoći oblaci bi zahvatili Krajinu, a do jutarnjih sati subote i ostatak zemlje.

Najviše vedrine u tom slučaju zadržalo bi se nad centralnim i istočnim dijelovima zemlje. Tako da u ranim jutarnjim satima subote mraz najviše prijeti Podrinju, dok bi svakim kilometrom zapadnije situacija bila nešto bolja, detaljno iznose meteorolozi.

U subotu 20. aprila, nakon hladnog i lokalno mraznog jutra, tokom dana bit će pretežno oblačno. Kako dan bude odmicao pristizat će sve vise naoblake, a sve formiranjem plitkog ciklona u Jadranu i padavine. Meteorolozi sa BHMeteo.ba najavljuje da će u poslijepodnevnim i večernjim satima kiša i snijeg u višim krajevima najprije će zahvatiti zapad zemlje, uz postepeno širenje na ostale krajeve.

Sa dolaskom padavina tokom dana osjetno zahlađenje.

Za nedjelju se prognozira nestabilno vrijeme uz kišu, susnježicu i snijeg širom zemlje. U planinskim krajevima zapadne, centralne i istočne Bosne obilne snježne padavine uz formiranje snježnog pokrivača 10-30 centimetara. U nizinama u početku bez snijega, dok bi daljim padom temperatura u večernjim satima kiša prelazila u snijeg i u pojedinim nizinama Bosne. Hladno, uz zimske temperature u većini krajeva, dodaju meteorolozi.

Tokom ponedeljka padavine bi postepeno prestajale, ali bi se nestabilno vrijeme zadržalo i u nastavku naredne sedmice.

Za sada bez naznaka skorijeg povratka ljetnih temperatura.