BiH
0

Za vikend alarmantno zagađenje vazduha u Zenici

Klix.ba
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Proteklog vikenda u Zenici je je zabilježeno izuzetno veliko zagađenje vazduha. Prema informacijama o visini emisije sumpordioksida, najteže je bilo stanovnicima naselja Tetovo, gdje je zagađenje dostiglo prag uzbune.

Dozvoljeni prosjek koncentracije SO2 je 240 mikrograma po kubnom metru, a prag uzbune se dostiže kada tri uzastopna sata u vazduhu bude izmjereno više od 500 µg/m3. U Zenici je u nedjelju u jednom trenutku zagađenje bilo veće od 760 µg/m3.

U subotu su stanovnici Tetova čak šest sati udisali vazduh u kojem je bilo više od 400 µg/m3 SO2, što je bio novi prag upozorenja. Prekoračenje ovog nivoa zagađenja predstavlja rizik za zdravlje osjetljivih osoba, čak i prilikom kratkog izlaganja. Prekoračenje praga uzbune rizično je za zdravlje svih stanovnika.

Nasreću, u ponedjeljak se situacija značajno popravila i vratila u granice tolerantnog.

Kvalitet vazduha na mjernoj stanici Tetovo u Zenici 14. septembra 2013.
Kvalitet vazduha na mjernoj stanici Tetovo u Zenici 14. septembra 2013.

Prema informacijama koje smo dobili iz kompanije ArcelorMittal, proteklog vikenda proizvodnja je bila na uobičajenom nivou.

"U navedene dane proizvodnja u kompaniji ArcelorMittal Zenica je bila na uobičajenom nivou i nije bilo nikakvih kvarova ili posebnih radova koji bi se mogli dovoditi u vezu sa prekoračenjem SO2 emisija. Kao i uvijek, na vrijednost emisija u gradu Zenici utječu i mnogi drugi izvori, od automobila, pa do drugih industrijskih postrojenja ili kućnih ložišta koja su već aktivirana", izjavila je za Klix.ba glasnogovornica kompanije ArcelorMittal, Dijana Božić-Srdanović.

Federalni inspektor okoliša, koji je zadužen za područje Zenice, trenutno je na bolovanju, a glavna urbanističko-ekološka inspektorica Dragica Filipović-Ćurak nam se nije javljala na telefon, tako da nismo dobili odgovore na pitanje šta je izazvalo ovako veliko zagađenje i kakve su aktivnosti poduzete.