Povratak u klupe
81

Za većinu školaraca u FBiH danas počinje nova školska godina

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Nakon što su djeca u Republici Srpskoj od 1. septembra krenula u novu školsku 2017/2018. godinu, danas će to učiniti i učenici u većem dijelu Federacije Bosne i Hercegovine. Učenici se vraćaju u školske klupe, a prvačići se tek upoznaju sa školskim obavezama.

Nastava od danas, 4. septembra, počinje u Sarajevskom kantonu, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom, Livanjskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu će, prema planu, nastava početi 4. septembra za škole koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, odnosno 5. septembra 2017. godine za škole koje rade na bosanskom nastavnom planu i programu.

Na području Kantona Sarajevo donesene su brojne novine, pogotovo u oblasti osnovnog obrazovanja. U novoj školskoj godini primjenjivat će se novi zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju.

U 76 osnovnih i 42 srednje škole na području Kantona Sarajevo danas će početi nova školska godina. Tako će nakon ljetnog raspusta u školske klupe osnovnih škola sjesti 4. 036 prvačića, dok je u prve razrede srednjih škola upisano blizu 3.800 đaka.

Nakon drugog upisnog roka u 14 srednjih škola u KS ostalo je slobodnih mjesta. Učenici su popunili sva slobodna mjesta na zanatima, a slobodna mjesta u gimnazijama i tehničkim školama bit će popunjena do 4. septembra.