BiH
0

Za vađenje ilirskih brodova iz Hutovog blata potreban poseban postupak

FENA
Dva ilirska broda, prva ikada pronađena, koja su otkrivena na lokalitetu Desilo, u općini Čapljina, u Hutovom blatu, za sada se neće vaditi iz vode.

Voditeljica arheološkog tima koji je pronašao brodove i niz drugih artefakata osam metara ispod površine vode mr. Snježana Vasilj izjavila je danas za Agenciju Fena da bi se brodovi raspali ako bi se sada izvukli, jer su ih blato i voda konzervirali.

Brodovi su prekriveni specijalnom folijom, a za njihovo vađenje također su potrebna dodatna istraživanja jer je do sada pretraženo samo osam kvadratnih metara.

Međutim, dalja istraživanja neće biti moguća bez dodatnih finansijskih iznosa, upozorava mr. Vasilj.

  • Brodove je moguće izvaditi kada se izvrše dodatna istraživanja, ali to zahtijeva znatne finansijske iznose, kazala je ona.

U tehničkom smislu potrebno je najprije osigurati prilaz terenu, zatim tehničku ekipu za vađenje, te posebne bazene za vodu u koju bi se smjestili brodovi radi transporta za daljnju konzervaciju, koja bi uključivala poseban hemijski tretman.

  • To rade specijalne konzervacijske ustanove kakve ne postoje u BiH, naglasila je mr. Vasilj

Tek po završetku cjelokupnog postupka brodove bi bilo moguće izložiti javnosti. Do tada arheološki tim Snježane Vasilj obećava da će napraviti vjernu reprodukciju.

Brodovi su dimenzija 12 puta četiri metra, a njihova starost je procijenjena na 2.200 godina. U to vrijeme ovaj dio doline rijeke Neretve naseljavalo je ilirsko pleme Daorsi.

Osim brodova pronađeno je oko 80 čepova amfora i 30 različitih fragmenata amfora sa žigovima radionica, rimsko koplje s drškom i srednjovjekovni čamac monoksil. Oštrica rimskog koplja poslana je na analizu u Arheološki muzej u Zagrebu, a drška koplja trebala bi biti poslana u Njemačku na analizu radioaktivnim ugljikom C14.

U neposrednoj blizini jezera pronađeno je i sedam grobova koji su znatno stariji od brodova, vjerovatno, iz željeznog ili bronzanog doba. Mr. Vasilj je najavila da će grobovi biti otvoreni kada se poprave vremenske prilike.

Nakon ovog velikog otkrića tim mr. Vasilj dobio je veliki broj čestitki, među kojima i od predsjednika Evropske asocijacije arheologa prof. Anthony Hardinga.