Neravnomjerno
15

Za USK predviđeno samo 8,7 od 150 miliona KM iako su najvećem udaru migrantske krize

M. N.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migracionom krizom u BiH koji je jučer u Sarajevu predviđena su novčana sredstva u iznosu od 150.535.300 KM. Predstavnici Unsko-sanskog kantona izrazili su nezadovoljstvo jer je za njih predviđen "manji dio kolača".
Kako se navodi u Planu, najviše novca predviđeno je za Službu za poslove sa strancima - 131.560.300 KM. Za razliku od njih, Graničnoj policiji BiH koja je na udaru i kojoj nedostaje 400 uposlenika kako bi se efikasno izborila sa problemima ilegalnog ulaska migranata u BiH, namijenjeno je samo 7.562.000 KM.

Unsko-sanskom kantonu koji je u najgorem položaju jer je kod njih najveći priliv migranata i imaju privremene prihvatne centre za koje su EU i međunarodne organizacije naredile da se odmah zatvore, a migranti izmjeste u centre dostojne čovjeka, dobija 8.751.000 KM.

Premijer ovog kantona Mustafa Ružnić izrazio je nezadovoljstvo kazavši da se najmanje ulaže u ovaj kanton gdje je žarište krize. Za ovaj dokument je rekao da u potpunosti isključuje Kanton i lokalne zajednice koje su pogođene migrantskom situacijom da učestvuju u odlučivanju i kreiranju mjera za upravljanje situacijom. Spomenuo je i to da za novi centar koje su vlasti na nivou BiH najavile ranije, nije spomenuto ni vrijeme ni lokacija.

Za jačanje kapaciteta u području azila ovim Planom je predviđeno 1.960.000 KM, realizovanje sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih kapaciteta 400.000 KM, a za jačanje kapacieta Koordinacionog tijela za pitanje migracija 120.000 KM. Za intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migranta nije predviđena niti jedna marka.

Iz USK su poručili da je samo talgo vozovima od početka godine kod njih stiglo 18.000 migranta.