Kanton Sarajevo
0

Za upotrebu pirotehnike kazne od 300 do 1.300 KM

Piše: A. Kovač
Prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava pred božićne i novogodišnje praznike već je uzela maha. Na svakom koraku u Sarajevu može se čuti pucanje petardi. Međutim, pirotehnička sredstva, iako je zabranjena njihova prodaja, kupovina i upotreba, ne upotrebljavaju samo mlađe nego i starije osobe.

"Prodaja, kupovina, ustupanje pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa, te upotreba istih, sankcioniše se Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prema tom Zakonu osoba koja kupi, proda ili upotrebljava neko od pirotehničkih sredstava kaznit će se novčanom kaznom od 300 do 900 KM“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Irfan Nefić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Ako, pak, neki od maloljetnika, kupi, proda ili upotrijebi neko od pirotehničkih sredstava, kazna za roditelje jer su propustili dužno staranje o maloljetniku je od 400 do 1.300 KM.

"Prošle godine su uručena 24 prekršajna naloga odnosno sankcionisane su 24 osobe zbog ovih prekršaja. Četiri naloga uručena su osobama do 18 godina, osobama starosti od 18 do 36 godina uručeno je 20 prekršajnih naloga, dok je kažnjeno 11 osoba koje su starosne dobi preko 36 godina“, kazao je Nefić, dodajući da statistike pokazuju da je veliki broj odraslih koji upotrebljavaju pirotehnička sredstva.

Prema riječima portparola MUP-a KS, nažalost, zbog pirotehničkih sredstava koja su različitog kvaliteta, koja često nisu standardizirana, svake godine bude i povrijeđenih osoba i to naročito djece.

Nefić je apelovao na roditelje da vode brigu o djeci, te ako već upotrebljavaju neka pirotehnička sredstva da to budu ona koja su dozvoljena, manje opasna, te da djeca ta pirotehnička sredstva koriste samo u prisustvu roditelja.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, također, su naglasili da svake godine uoči, za, i nakon novogodišnjih praznika veliki broj osoba zatraži ljekarsku pomoć zbog povreda izazvanih upotrebom pirotehničkih sredstava.

"Djeca školske dobi odnosno mlađe osobe su te koje su svake godine žrtve upotrebe pirotehničkih sredstava. U pitanju su najčešće povrede prstiju, šaka, lica, glave, ali i drugih dijelova tijela. Prije nekoliko godina jednom dječaku je petarda uletila u rukav, zadobio je teške opekotine, te mu je na kraju čak amputirana i ruka. Apelujemo na građane da povedu brigu kada je u pitanju upotreba pirotehničkih sredstava jer ona nisu nimalo bezazlena“, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com prim. dr Enisa Bećarević, doktorica u sarajevskoj Hitnoj pomoći.