Doris Pack
0

'Za ulazak u EU potrebna reforma Ustava'

SRNA
Poslanik Evropskog parlamenta Doris Pack smatra da BiH ne može ući u EU sa sadašnjim ustavnim uređenjem.

Packova je za "Nezavisne novine" rekla da je potrebna reforma Ustava BiH na osnovu dogovora i da promijene ne mogu biti nametnute.

"BiH ne može u EU sa sadašnjim ustavnim uređenjem. Možemo da pomognemo, ali na bh. političarima je da sami promijene Ustav i tu smo da pružimo sve što je u našoj moći, ali mi ne možemo da ga promijenimo. Potrebno je ubrzati reforme i razmišljati o reformi Ustava BiH na osnovu dogovora svih strana", kaže Packova, koja je i predsjednik Komiteta za jugoistočnu Evropu.

Navodeći da je prudski sporazum sasvim dobar i da može riješiti sadašnje probleme, Pakova je istakla da lideri tri vodeće stranke u BiH, koji imaju različit pristup promjeni Ustava, sada treba više da se potrude da dogovoreno provedu, "jer bi to značilo potvrđivanje i jačanje BiH".

Ona je rekla da lideri BiH nisu iskreno posvećeni rješavanju problema u zemlji i izrazila uvjerenje da će ih finansijska kriza natjerati da počnu da sarađuju.

''Iako su pregovori s MMF-om u toku, smatram da BiH ne bi trebalo da dobije novac sve dok političari sami ne smanje svoje troškove'', rekla je Packova.

Ona je upozorila da je kriza ''toliko strašna da će do kraja godine doći do potpunog kolapsa" ukoliko političari ne uspiju da postignu sporazum, ističući da je krajnji momenat da počnu da rade zajedno u interesu svih građana.

Govoreći o nacionalističkoj retorici u BiH, Pakova je istakla da govor mržnje političara građani ne mogu prihvatiti u svoje ime, jer su ih izabrali za svoje predstavnike.

Na pitanje da li podržava korištenje bonskih ovlaštenja, Packova je priznala da nije za njihovu upotrebu, ali da ukoliko postoji volja da se krene naprijed za njima nema potrebe.