Predmet "Registar"
25

Za uhapšene Kurteša, Miokovića i Kačapora bit će predložene mjere zabrane, uskoro podizanje optužnice

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon ispitivanja osumnjičenih koji su jučer lišeni slobode u okviru akcije kodnog naziva "Registar“, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane.

Mjere zabrane, između ostalog, će uključivati zabrane međusobnog sastajanja među osumnjičenima, a za jednog osumnjičenog i zabranu putovanja izvan BiH.

Predložene mjere dovoljne su da se ne ugrozi istraga koja je u završnoj fazi.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad na predmetu u kojem se uskoro očekuje podizanje optužnice, navedeno je u saopćenju za javnost.

Podsjetimo, akcija kodnog naziva "Registar" provedena je jučer u predmetu za zloupotrebu položaja. Aktivnosti su proveli policijski službenici Federalne uprave policije, a odnosile su se na bivše dužnosnike MUP-a FBiH i s njima povezane osobe.

Po nalogu Tužilaštva BiH provedene su opsežne istražne radnje i utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su državljani BiH Predrag Kurteš (1953.), Dragan Mioković (1958.) te Kemal Kačapor (1971.), Enes Maslo (1976.) i jedan strani državljanin Aleksandar Ristić u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od blizu milion KM, a za taj iznos je oštećen Budžet Federacije BiH.